funkcja kwadratowa
zadanie: wyznacz liczbe dwucyfrowa jezeli wiesz ze roznica jej cyfr jest rowna 3, a iloczyn tej liczby i
sumy jej cyfr jest rowny 324.
13 sie 00:48
ICSP: x − cyfra dziesiątek
y − cyfra jedności
y − x = 3 ⇔y = 3 + x
(10x + y)(x + y) = 324
(11x + 3)(2x+3) = 324
22x
2 + 39x − 315 = 0
Δ = 29241
√Δ = 171
x
2 < 0 − sprzeczne
x = 3 ⇔ y = 6
odp. Ta liczba to 36
13 sie 01:01
ciekawy: mozna bylo by x−y wziac w modul?
13 sie 10:08
Jack:
można by, lecz drugi przypadek nie daje rozwiazań spełniających warunki zadania.
13 sie 10:31