matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.4.2022
Zadania
Odp.
0
Staś:
Doprowadź do CNF ∃ x P(x) ⋀ ∀ y (f(y)→h(x,y)). Pomoże ktoś?
0
MARIA12:
Pokazac, ze Jeżeli X∼N(μ,σ2), wtedy P(|X−μ| <2σ)≈0.95.
0
kuba:
Pokaż, że jeżeli w trójkącie równobocznym o boku 4 umieścimy 5 punktów, to zawsze co najmniej 2 z nich będą odległe od siebie o nie więcej niż 2.
4
LOGIżerca:
Witam Wszystkich.
0
lol:
Czy można zredukować poniższe formuły X: a) X(p, q, r) = p ∧ ((¬p) ∨ (p ∧ q) ∨ (q ∧ r)),
0
quis:
Ładunek elektryczny umieszczono wzdłuż nieskończenie długiej i nieskończenie cienkiej nici z gęstością liniową τ. Nić otoczono współosiową nieskończenie długą wartwą ładunku elektrycznego
11
Algorytm:
Wyprowadzenie wzoru |x1|+|x2|. Wiem, że wcześniej pisałem o tym, ale chciałbym dowiedzieć się, że jak np mam warunek |x1|+|x2|
2
karol:
0
MARIA12:
Udowodnic i zainterpretować P((X≥s+t|X≥s)=P(X≥t)
8
Monika04:
Witam mam takie zadanie, że wyjmuje dwie liczby ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7} bez zwracania i mam obliczyć prawdopodobieństwo, że w ten sposób otrzymana liczba
2
Ewe:
Pokazać, że dla dowolnych zbiorów A, B, C prawdziwe pozostają: a) A ∼ A,
1
KRaciarz:
Ciało o ciężarze 100 N porusza się pod wpływem zmiennej siłyF= p(q−t), gdzie p=100N/s, q=1s. Po jakim czasie ciało zatrzyma się, jeżeli w chwili t=0 prędkość jego wynosiła v0= 0.2 m/s, a
1
KRaciarz:
Człowiek o masie 80 kg osiąga przy spadaniu swobodnym w powietrzu vk=50m/s. Spadochroniarz o tej samej masie osiąga vk=5 m/s. Jakie są wartości współczynnika oporu w tych
1
rating:
Rzucono pionowo w górę z prędkością v0piłkę o masie m. Siła oporu powietrza działająca napiłkę dana jest wzorem F=−kv. Znaleźć równanie ruchu piłki, czas lotu do najwyższego punktu toru i
3
kamcia:
Wykaż, że wyrażenie 10
20
+10
19
+10
18
+...+10
2
+10 jest podzielne przez 11
5
Monika04:
W trójkącie ABC bok BC ma długość x, a kąty CBA i BCA mają odpowiednio mary β oraz γ.
x
2
*sinβ*sinγ
Wykaż, że pole P trójkąta ABC wyraża się wzorem P =
.
2sin(β+γ)
0
MARIA12:
Pokaza ́c, ̇ze je ̇zeliX∼N(μ,σ2), wtedyP(|X−μ| <2σ)≈0.95. Wyznacz równie ̇z tak ̨a warto ́s ́cparametrua>0, abyP(|X−μ| <aσ)≈0.997.
1
MARIA12:
Sklep internetowy oferuj ̨acy produkty RTV&AGD podał, ̇ze czas oczekiwania na zgłoszenie si ̨ekonsultanta – przy kontakcie telefonicznym – ma rozkład wykładniczy:
5
Nova:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n liczba L = n
12
− 4n
10
+ 6n
8
− 4n
6
+ n
4
6
Pat:
Sprawdź, jakim trójkątem jest trójkąt o bokach: a=6, b=3√2, c=3√10. Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
0
tommy1:
This website contains nudity, explicit sexual content and adult language. It should be accessed only by people who are of legal age in the physical location from where you are accessing the