matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trójkąt
karol:
Wykaż,ze y=9x
12 kwi 19:33
chichi:
Niech |CD| = h, ΔADC ∼
kkk
ΔCDB, z własności Δ prost. ACB: h
2
= xy, wówczas:
3a
a
=
⇔ 3h = y ⇔ 9h
2
= y
2
⇔ 9xy = y
2
⇔ 9x = y □
y
h
12 kwi 20:26
Eta:
3a
ΔADC ∼ΔDBC z cechy (kkk) w skali k=
=3
a
|DC|=h
P
DBC
to
=k
2
P
ADC
0,5y*h
=9 ⇒ y=9x
0,5x*h
12 kwi 20:46
kerajs:
h
a
tg B=
=
y
3a
h
3a
tg A=
=
x
a
porównując h:
y
=3x
3
13 kwi 07:33