Wykaż, że
Nova: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n liczba L = n12 − 4n10 + 6n8 − 4n6 +
n4
jest podzielne przez 1296.
12 kwi 11:10
kerajs:
L=n4(n2−1)4=[(n−1)n(n+1)]4
12964
12 kwi 11:58
kerajs:
Sorki. miało być
1296=64
12 kwi 12:03
Nova: skąd pojawia się liczba 64 ?
12 kwi 12:20
I'm back:
W sensie skąd wiemy że 1296 = 6
4?
Zrob to algorytmem Euklidesa na przykład
12 kwi 12:42
Mila:
(n−1)*n*(n+1) − iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 2 i przez 3 ,
zatem jest postaci:
(n−1)*n*(n+1)=6k, k∊N
12 kwi 16:31
Nova: A jak dotrzeć do postaci n4(n2 − 1)4 ? Rozumiem, że trzeba rozłożyć wielomian na czynniki,
tylko nie potrafię dojść do takiej postaci.
13 kwi 10:45
kerajs:
Wpierw wyciągnięcie n
4 przed nawias
n
12 − 4n
10 + 6n
8 − 4n
6 + n
4=n
4(n
8−4n
6+6n
4−4n
2+1)
i tu widzę że:
n
8−4n
6+6n
4−4n
2+1=
| | | | | | | | | | | |
= | (n2)4− | (n2)3+ | (n2)2− | (n2)1+ | = |
| | | | | | |
=(n
2−1)
4=[(n−1)(n+1)]
4
Jeśli tego nie widzisz to szukaj pierwiastka wymiernego. Takim jest n=1, więc
n
8−4n
6+6n
4−4n
2+1=(n−1)(n
7+n
6−3n
5−3n
4+3n
3+3n
2−n−1)
Ponownie sprawdzasz n=1 , a gdy jedynka nie będzie zerowała otrzymanego wielomianu to
sprawdzasz n=−1 .
13 kwi 14:07