wykaż, że pole P trójkąta ABC wyraża się wzorem
Monika04: W trójkącie ABC bok BC ma długość x, a kąty CBA i BCA mają odpowiednio mary β oraz γ.
| | x2*sinβ*sinγ | |
Wykaż, że pole P trójkąta ABC wyraża się wzorem P = |
| . |
| | 2sin(β+γ) | |
Najpierw oznaczyłam sobie, że kąt naprzeciwko boku |BC| to kąt α.
| | x | |
Więc tak, wiem z tablic, że 2R = |
| , |
| | sinα | |
wiem, też, że pole można obliczyć jako: P = 2R
2 * sinα * sinβ * sinγ
| | x | |
Podstawiam i wychodzi mi: 2( |
| )2 * sinα * sinβ * sinγ = |
| | sinα | |
| | x2 | |
= 2 |
| * sinα * sinβ * sinγ = |
| | sinα2 | |
| | 2x2 | |
= |
| * sinα * sinβ * sinγ = |
| | sinα2 | |
Mógłby ktoś sprawdzić czy zrobiłam gdzieś błąd? A jeżeli nie to jak mam niby zrobić z tego
| | x2*sinβ*sinγ | |
P = |
| ? Proszę o pomoc |
| | 2sin(β+γ) | |
12 kwi 17:23
chichi:
| | x | | x | |
Skoro 2R = |
| , to R = |
| ... |
| | sin(α) | | 2sin(α) | |
No i drugi fakt, α + β + γ = π ⇔ α = π − (β + γ), zatem:
[C[sin(α) = sin[π − (β + γ)] = sin(β + γ)]
Popraw to co napisałem i masz koniec dowodu
12 kwi 17:48
chichi:
Bo Ty podstawiałaś pod R, ale wartość 2R...
sin(α) = sin[π − (β + γ)] = sin(β + γ) **
Zgubiłem nawias kwadratowy na końcu i nie pomalowało
12 kwi 17:51
chichi:
P. S.
| | 1 | | sin(β)sin(γ) | |
W tablicach masz też wzor P = |
| a2 |
| , wstawiasz: |
| | 2 | | sin(α) | |
sin(α) = sin(β + γ) i a = x i masz po zadaniu
12 kwi 17:58
Mila:
α+β+γ=180o
α=180o−(γ+β)
sinα=sin(180−(γ+β))=sin(γ+β)
12 kwi 18:00
Mila:
Nie widziałam Twojego wpisu
chichi.
12 kwi 18:02