Warunek |x1|+|x2|
Algorytm: Wyprowadzenie wzoru |x1|+|x2|.
Wiem, że wcześniej pisałem o tym, ale chciałbym dowiedzieć się, że jak np mam warunek |x1|+|x2|
< 3 to mogę zrobić to takim sposobem?:
|−b−√Δ2a| + |−b+√Δ2a| < 3 ?
I później z nierówności kwadratowej z parametrem sprawdzam b, a i √Δ i zmieniam znak, jak
wynik w module będzie ujemny. Czy mogę tak zrobić?
12 kwi 19:39
Pr713: Obie strony nierówności są nieujemne, zatem możesz podnieść do kwadratu
Wtedy:
(|x
1| + |x
2|)² < 9
x²
1 + |x
1*x
2| + x²
2 < 9
Następnie
(x
1+x
2)²−2x
1*x
2 + |x
1*x
2| < 9
I podstawiasz ze wzorów Viete'a st. 2
| | c | | −b | |
x1*x2 = |
| oraz x1 + x2 = |
| |
| | a | | a | |
12 kwi 20:09
Pr713: I tak, twój sposób też jest poprawny, ale jest on niekiedy dłuższy
12 kwi 20:10
Pr713: tam powinno być x²1 +2|x1*x2| + x²2 **
12 kwi 20:11
Pr713: (x
1+x
2)²−2x
1*x
2 + 2|x
1*x
2| < 9 ... Piszę z telefonu
12 kwi 20:12
Algorytm: Dzięki wielkie! Znaczy nie ogarniam tego wyprowadzenie z modułem, że po co musimy to podnosić
do kwadratu
12 kwi 21:26
Algorytm: Ahaaaaaaaaa, a dobra, jednak już rozumiem, dzięki xd
12 kwi 21:26
Algorytm: A jak będe mięc w 2|x1x2| jako c albo a liczbę z parametrem, to jak wtedy to obliczam?
12 kwi 21:28
Pr713: a,b i c są to współczynniki, więc możesz mieć równanie kwadratowe 2x
2+3x, wtedy a = 2, b = 3,
a jeśli masz np mx
2 +3x, to po prostu wtedy będziesz miał do rozwiązania nierówność z
wartością bezwzględną i parametrem. Na przykład po podstawieniu a,b i c ⇒ załóżmy, że miałbyś
nierówność 2m+2 + |m−1| < 9 ⇔ |m−1| < 7−2m, rozpisujesz wartość bezwzględną
| | ⎧ | m−1 gdy m−1≥0 | |
| |m−1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(m−1) gdy m−1<0 | |
i rozwiązujesz 2 przypadki i na koniec każdego przypadku bierzesz koniunkcję przedziałów,
a na koniec alternatywę, ale myślę, że to już jest jasne
12 kwi 22:05
Pr713: dla jasności, jeśli nie zrozumiałeś, zacznę 1° przypadek
m ∊<1,+
∞)
m−1< 7−2m ⇒3m < 8 ⇒ m <
83 ⋀ m ∊<1,+
∞)
Zatem m ∊ <1,
83 )
12 kwi 22:33
Algorytm: Aha, w sumie to jest logiczne

Dzięki więlkie
13 kwi 00:24
chichi:
"bierzesz koniunkcję przedziałów" jak już to przekrój
13 kwi 01:11
Pr713: Tak, albo część wspólną/ iloczyn mnogościowy
13 kwi 12:07