PRAWDOPODOBIENSTWO
MARIA12: Sklep internetowy oferuj ̨acy produkty RTV&AGD podał, ̇ze czas oczekiwania na zgłoszenie si
̨ekonsultanta – przy kontakcie telefonicznym – ma rozkład wykładniczy:
f(x)=λexp(−xλ),x>0.Wiadomo równie ̇z, ̇ze przeci ̨etny czas oczekiwania wynosi 8 minut (1/λ=8).
Obliczy ́c prawdopo−dobie ́nstwo tego, ̇ze dzwoni ̨ac na infolini ̨e
) czas oczekiwania b ̨edzie krótszy od 3 minut;b) konsultant zgłosi si ̨e mi ̨edzy 6 a 10
minut ̨a;c)b ̨edziemy czeka ́c dłu ̇zej ni ̇z 10 minut je ́sli wiadomo, ̇ze po 3 minutach nie
uzyskano poł ̨acze−nia. Czy dostrzegasz pewn ̨a prawidłowo ́s ́c? Udowodni ́c i
zainterpretowa ́c

(Xs+t|Xs)=P(Xt)Dla tej zmiennej losowej wyznaczy ́c dystrybuant ̨e, a nast
̨epnie wykorzysta ́c j ̨a do ponownegoobliczenia prawdopodobie ́nstw.