prawdopodobieństwo
Monika04: Witam mam takie zadanie, że wyjmuje dwie liczby ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7}
bez zwracania i mam obliczyć prawdopodobieństwo, że w ten sposób otrzymana liczba
dzieli się przez 3 lub 5. Chciałabym zrobić to arytmetycznie zamiast wypisywać wszystkie
możliwości.
Moc zbioru omega wynosi 42, żeby to obliczyć chciałabym podzielić zadanie na dwa przypadki
A − przypadki gdzie liczba jest podzielna przez 5 oraz B − liczba podzielna przez 3
. Dla A będzie to 6, ponieważ na pierwszym miejscu może być każda liczba poza 5
, a na drugim miejscu tylko 5, a więc A = 6 * 1. Nie mam jednak pomysłu jak mógłbym zapisać
moc zdarzenia B. Pomoże ktoś?
12 kwi 18:30
I'm back:
Zacznijmy od tego − − − W JAKI SPOSÓB powstaje ta liczba która ma być podzielna przez 3 lub 5?
12 kwi 18:34
I'm back:
B − − − pamiętaj o tym, że aby liczba była podzielna przez 3 to suma jej cyfr musi być
podzielna przez 3

Skorzystaj z tego faktu.
12 kwi 18:35
I'm back:
Stad B = 3*2 + 2*3 + 2*1 =...
Ale czy to koniec zadania?
12 kwi 18:37
Monika04: @I'm back czemu B = 3*2 + 2*3 + 2*1?
12 kwi 18:42
I'm back:
1) wybieramy liczbę która daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3
Musimy do niej dobrać liczbę dającą resztę 2
2) wybieramy liczbę dającą resztę 2
Musimy do niej dobra liczbę z resztą 1
3) wybieramy liczbę podzielna przez 3 (dającą resztę 0)
Musimy wybrać druga tego typu liczbę (także podzielna przez 3)
12 kwi 18:46
I'm back:
1,4,7 <−− dają resztę 1
2,5 <−− dają resztę 2
3,6 <−− dają resztę 0
12 kwi 18:47
Monika04: Okay, rozumiem, ale widzę teraz pewien problem, może się zdarzyć, że liczba jest podzielna
przez 3 i 5, a tego nie uwzględniłam, hmm, to chyba nie jest dobry sposób jednak ; /
12 kwi 18:56
I'm back:
Dobry sposob
Po prostu trzeba odjąć C <−− podzielna przez 3 i kończącą się cyfra 5
12 kwi 19:27
Pr713: Podzielne przez 3 i 5, C = 3*1, − cyfra jedności 5, a dziesiątek musi dać po zsumowaniu z 5
liczbę podzielną przez 3, zatem 1, 4 lub 7.
(6+14) − 3 = 17 liczb podzielnych przez 3 lub 5.
Zatem
P = 1742
13 kwi 18:23