Sprawdź, jakim trójkątem jest trójkąt o bokach i pole koła opisanego na tym trój
Pat: Sprawdź, jakim trójkątem jest trójkąt o bokach: a=6, b=3√2, c=3√10. Oblicz pole koła opisanego
na tym trójkącie.
12 kwi 09:56
wredulus_pospolitus:
1) c > a > b
2) sprawdzamy jak się ma relacja c2 do a2 + b2
to da nam odpowiedź na pytanie czy jest to trójkąt rozwartokątny, prostokątny, czy też
ostrokątny
3) pole obliczamy z odpowiedniego wzoru (najpierw wyznaczamy 'r')
12 kwi 10:08
Pat: To czy jest rozwarty czy ostry to jako tako bym policzył(z cosinusów też można), ale problem
jest z policzeniem pola trójkąta i policzeniem promienia. Jedyny wzór który znam na pole gdy
są trzy boki, które są znane to z wzoru herona, a w przybliżeniu to wystarczy obliczyć sinus,
ale czy jest inny sposób bez przybliżeń
12 kwi 10:24
janek191:

Mamy
36 = h
2 + ( 3
√10 − x)
2
18 = h
2 + x
2
−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
18 = 90 − 6
√10 x
6
√10 x = 72
√10 x = 12
h
2 = 18 − x
2 = 18 − 1,44*10 = 18 − 14,4 = 3,6
h =
√3,6
Pole Δ = 0,5*3
√10*
√3,6 = 0,5*3*
√36 = 9
====================================
12 kwi 10:49
12 kwi 10:53
Mariusz:
Janek a istnieje jakiś inny sposób wykazania poprawności tego wzorku niż z twierdzenia sinusów
12 kwi 16:40
Mila:

Jeżeli znasz tw. cosinusów, to można tak:
1)
6
2=(3
√10)
2+(3
√2)
2−2*3
√2*3
√10 cosα
36−90−18=−18
√20 cos α
2) Z tw. sinusów
R=3
√5
3) pole koła licz sam
12 kwi 16:53