[LOGIKA] Jeżeli..., to..., w przeciwnym wypadku...
LOGIżerca: Witam Wszystkich.
Chciałbym poruszyć pewien temat związany z Logiką, a mianowicie: Jak właściwie należy rozumieć
zdania typu: „Jeżeli…, to…, w przeciwnym wypadku…”?
Posłużę się tutaj prostym przykładem:
„Jeżeli po wtorku jest środa, to po kwietniu jest maj, w przeciwnym wypadku po lipcu jest
sierpień.”
Na „chłopski rozum” należałoby odebrać to następująco:
Opcja 1:
Po wtorku = środa −> po kwietniu = maj
Opcja 2:
Po wtorku != środa −> po lipcu = sierpień
Jeśli chodzi o pierwszą część (to co przed strzałką), mamy tutaj „albo” (Albo po wtorku jest
środa, albo po wtorku nie ma środy, jest inny dzień tygodnia).
Wydawać by się mogło, że druga część (to co po strzałce) również pozostaje do siebie w takim
stosunku: „Albo po kwietniu jest maj, albo po lipcu jest sierpień” <− w zależności od tego,
czy po wtorku jest środa.
Okazuje się jednak, że jeśli warunek (po „jeżeli”) jest spełniony, to prawdziwe mogą być… obie
wersje, tzn. zarówno „po kwietniu jest maj”, jak i „po lipcu jest sierpień”. Tak „na chłopski
rozum” kłóci się to ze sformułowaniem „w przeciwnym wypadku”, które sugeruje, że po lipcu jest
sierpień wtedy, kiedy po wtorku NIE ma środy.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, jaka interpretacja jest właściwa i dlaczego.
Pozdrawiam.
12 kwi 22:53
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy od tego, że 'na chłopski rozum' często źle rozumujemy.
Prosty przykład:
Jutro zjem frytki lub placki.
Na 'chłopski rozum' być powiedział, że jutro zjem jedno z tych dwóch rzeczy (albo frytki albo
placki), co jest błędne ... bo równie dobrze mogę zjeść i jedno i drugie.
Dlatego (tak często) używany w tekstach zwrot: i/lub został wprowadzony, a jest to 'masło
maślane' ponieważ w lub "mamy zagnieżdżony" także i
12 kwi 23:14
wredulus_pospolitus:
w tym zdaniu mamy:
a ⇒ b
~a ⇒ c
to nie oznacza że może zajść ~a oraz b jak również że nie może zajść a oraz c.
Przykład:
Jeżeli ze sprawdzianu będziesz miał 5 to na obiad będzie pizza, w przeciwnym razie robisz obiad
samemu.
To nie oznacza, że nie będzie sytuacji że sam będziesz robił pizzy na obiad (bez względu na to
co dostaniesz ze sprawdzianu).
Wiemy, tylko że przy 5 ze sprawdzianu na pewno będzie pizza (nie wiadomo przez kogo robiona), a
przy innej ocenie będzie obiad przez Ciebie robiony (nie wiemy natomiast co będzie do
jedzenia).
12 kwi 23:19
wredulus_pospolitus:
pizza i to kto ją będzie robił nie są zdarzeniami wykluczającymi się.
gdyby oryginalne zdanie było następujące:
„Jeżeli po wtorku jest środa, to po kwietniu jest maj, w przeciwnym wypadku po kwietniu
jest
sierpień.”
to wtedy nie mogłyby zajść oba przypadki (że po kwietniu jest zarówno maj jak i sierpień)
12 kwi 23:21
LOGIżerca: Dzięki!
12 kwi 23:32