matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.8.2013
Zadania
Odp.
1
Mariola:
W trojkacie ABC poprowadzono prosta MN rownolegla do prostej AB tak ze M∊BC, N∊BC oraz |MN|=|AM| + |BN|. Oblicz |MN| jesli |AB|=c a miary katow trojkata przy boku AB wynosza α orazβ
3
Mariola:
wykaz ze trojkat ktorego dlugosci bokow sa trzema kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego miary katow zas trzema kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego jest trojkatem rownobocznym
2
stuuudent:
Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej granicy lim x→0 sinx−xcosx/x
2
3
leon:
W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną z punktu C, która przecięła bok AB w punkcie D.Wiedząc, że AC=12 BC=4 oraz pole trójkąta ADC jest o 6
√
3
większe od pola trójkąśta DBC oblicz pole
26
kamczatka:
:::rysunek:::
http://matematyka.pisz.pl/strona/490.html
10
^Bartek^:
Cześć, wczoraj w nocy siedziałem i myślałem nad sumą liczb naturalnych dodatnich . I kiedy zacząłem tak o tym myśleć to w końcu wyznaczyłem wzór na sumę liczb całkowitych z
13
use:
Całka ;
7
Lechia:
18x
3
+3x
2
= 4x +1 Czy może mi ktoś krok po kroku wyjaśnic jak to zrobić ?
2
seba:
2. Na ile sposobów, można wybrać pięcioosobową drużynę koszykówki, spośród grupy liczącej 26 osób?
1
seba:
1. Wykonujemy rzut monetą i kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: wypadł orzeł i na kostce parzysta liczba oczek
9
Handball_93:
rozkład na czynniki
14
kamczatka:
W wycinku koła o promieniu 3 cm wpisano okrąg o promieniu 1 cm. Oblicz pole wycinka koła
2
atamniemarudz:
zad. 11 str. 104 z.z. Dana jest funkcja f(x) = 3 − x. Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji g i h.
31
fx:
Powodzenia i rychłego załatwienia wszelkich spraw
.