rozkład i delta
Handball_93:
rozkład na czynniki
x4−10x2+9
i obliczenie Δ
10 sie 12:58
kamczatka:
x
2=t
t>0
t
2−10t+9
Δ=64
√Δ=8
t
2=1
t=1 lub t=−1
t
2=9
t=3 lub t=−3
(x−1)(x+1)(x−3)(x+3)
10 sie 13:02
ICSP: t = x
2 i masz
t
2 − 10t + 9
Δ = 100 − 36 = 64 ⇒
√Δ = 8
t
2 = 9
t
2 − 10t + 9 = (t−1)(t−9) = (x
2−1)(x
2 − 9) = (x+3)(x+1)(x−1)(x−3)
10 sie 13:03
Handball_93: dziękuje
10 sie 13:06
ZKS:
kamczatka a dlaczego t nie może być równe 0?
10 sie 13:06
kamczatka: pomyłka powinno być tylko x2=t
10 sie 13:10
ZKS:
Jeżeli dajesz założenie to winno ono być x2 = t ≥ 0 a nie tylko większe od 0.
10 sie 13:14
Garth: Jest to tzw. rownanie dwukwadratowe.
10 sie 13:26
Garth: − gwoli scislosci.
10 sie 13:26
pigor: ...lub np. tak :
x4−10x2+9=0 +25−9 ⇔ x
4−2*5x
2+25=−9+25 ⇔ (x
2−5)
2=16 ⇔ |x
2−5|=4 ⇔
⇔ x
2−5=−4 lub x
2−5=4 ⇔ x
2=1 lub x
2=9 ⇔ |x|=1 lub |x|=3 ⇔
⇔ x=±1 lub x=±3 ⇒
x∊{−3,3,−1,1} . ...
10 sie 16:49