prosze o rozwiazanie
atamniemarudz: zad. 11 str. 104 z.z.
Dana jest funkcja f(x) = 3 − x. Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji g i h.
a) g(x) = f(|x|), h(x) = 1 − f(|x|)
b) g(x) = |f(x)|, h(x) = f(|x − 2|)
zad. 13 str. 105 z.z.
Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f. Podaj przedziały, w których jest ona malejąca.
a) f(x) = (x2−x)/|x|
b) f(x) = (3x−x2) / \sqrt x2−6x+9
10 sie 09:56
wredulus_pospolitus:
11)
potrafisz narysować funkcje g(x) i h(x)

13)
Czy potrafisz wyznaczać dziedzinę funkcji
10 sie 10:27
Basia: pozbądź się |...|
11)
f(x) = 3−x dla x≥0
g(x) =
f(−x) = 3−(−x) = 3+x dla x<0
1−f(x) = 1−(3−x) = x−2 dla x≥0
h(x) =
1−f(−x) = 1−(3−(−x)) = 1−(3+x) = −x−2 dla x<0
teraz naszkicuj wykresy i zobacz jakim obszarem masz się zająć
10 sie 11:28