trójkąt
leon: W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną z punktu C, która przecięła bok AB w punkcie D.Wiedząc,
że AC=12 BC=4 oraz pole trójkąta ADC jest o 6√3 większe od pola trójkąśta DBC oblicz pole
ABC
10 sie 18:49
kamczatka:

AC=12
BC=4
4a=12b
a=3b
teraz pole tych trójkątów
10 sie 19:42
5-latek: Nie podzieliles dwusieczna boku AC tylko bok AB wiec popraw rysunek
10 sie 19:50
Mila:

(**) P
ΔADC=P
ΔDBC+6
√3 z treści zadania
| PΔADC | | x | |
| = |
| te trójkąty mają tę samą wysokość opuszczoną z wierzchołka C. |
| PΔDBC | | y | |
Z tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego trójkąta :
P
ΔADC=3*P
ΔDBC
3*P
ΔDBC=P
ΔDBC+6
√3
P
ΔDBC=3
√3
dokończ
10 sie 21:26