okrąg
kamczatka: W wycinku koła o promieniu 3 cm wpisano okrąg o promieniu 1 cm. Oblicz pole wycinka koła
10 sie 12:54
Handball_93: 32−12=9−1=8[cm2]
10 sie 12:56
ICSP: wycinek koła = koło

ciekawe
10 sie 12:57
Handball_93: ICSP gdzie masz tak napisane ?
10 sie 12:59
kamczatka:
10 sie 13:00
10 sie 13:02
kamczatka: a jak to policzyć ?
10 sie 13:03
ICSP:

wszystkie czerwone jako promienie mniejszego koła maja długość 1
Promień dużego koła jest równy 3. Oznaczyłem go kolorem niebieskim. Jak pewnie zauważysz
pokrywa się on na środku rysunku z kolorem zielonym i czerwonym
zatem
Niebieski =
Czerwony +
Zielony
stąd
3 =
1 +
x ⇒ x =
2
| | 2α | | 3 | |
Pw = πr2 * |
| = ... = |
| π cm2 |
| | 360 | | 2 | |
10 sie 13:11
ICSP: powinien się pokrywać*
10 sie 13:12
kamczatka: a bez funkcji trygonometrycznych nie da się tego zrobić ?
10 sie 15:03
Basia: da się;
masz tam trójkąt, w którym przeciwprostokątna x=2 jest dwa razy dłuższa od czerwonej
przyprostokątnej o długości 1
z gimnazjum wiadomo, że jest to trójkąt 30,60,90
przy czym kąt 30 leży naprzeciwko najkrótszego boku
10 sie 15:13
kamczatka: ok dziękuje
10 sie 15:25
kamczatka: a czemu np wyznaczany jest sinα a nie cosα ?
10 sie 15:28
ICSP: Ponieważ tak jest wygodniej. Aby wyznaczyć cosα musiałbym policzyć jeszcze drugą
przyprostokątną.
10 sie 15:37
kamczatka: ok dziękuje
10 sie 15:40