równanie wielomianowe
Lechia: 18x3+3x2 = 4x +1
Czy może mi ktoś krok po kroku wyjaśnic jak to zrobić ?
(w odpowiedzi pojawiają się krotności)
10 sie 15:33
ICSP: skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu .
10 sie 15:35
10 sie 15:39
Lechia: W jaki sposób mogę ten wielomian rozłozyc na czynniki, w pamieci mam to zorbić ?
10 sie 15:50
ICSP: Jak wyznaczysz pierwiastek z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych dzielisz swój wielomian
przez
(x−a) gdzie a jest tym pierwiastkiem.
Dostajesz trójmian kwadratowy.
10 sie 15:52
Lechia: Mam do wykorzystania tylko dzielniki −1 ? Jesli tak to żadne mi nie pasują
10 sie 16:00
kamczatka: widać że nie czytałeś tego linku ode mnie
10 sie 16:04
Basia:
dzielniki
1 −1: −1;1
dzielniki
2 18: −1;1;−2;2;−3;3;−6;6;−9;9,−18;18
| | dzielnik1 | |
pierwiastkami mogą być liczby postaci: |
| |
| | dzielnik2 | |
czyli p = −1;1; −
12;
12 itd.
po kolei liczysz W(p) aż trafisz na takie p, że W(p)=0; potem dzielisz przez x−p
10 sie 16:16
nnt:
18x3+3x2−4x−1=0
18x3 −9x2+12x2 −6x+2x−1=0
9x2(2x−1)+6x(2x−1)+(2x−1)=0
(2x−1)(9x2+6x+1)=0
(2x−1)(3x−1)2=0
.........
11 sie 15:34
nnt:
poprawka:
(2x−1)(3x+1)2=0
11 sie 15:35