matematykaszkolna.pl
Dla bezendu 5-latek: Jeszce raz to zadanie . W trojkacie ABC (gdzie AC to podstawa ) dwusieczna kata wewnetrznego przy wierzcholku B przecina bok AC w punkcie D . Dlugosci odcinkow AD i DC sa rowne a i b (a>b) Przez srodek O odcinka BD poprowadzono prosta prostopadle do BD ktora przecina przedluzenie podstawy AC w punkcie X . Mamy obliczyc dlugosc odcinka XD. Rysunek juz zrobila Mila w poprzednim watku.
9 sie 21:55
bezendu: Ok mam już ten rysunek zaraz zaczynam działać emotka
9 sie 22:02
5-latek: Dorysuj jeszcze ta dwusieczna kata zewnetrznego ABC i oznacz punkt przeciecia z bokiem Ac przez Y . i daj rysunek na forum zeby wszystko bylo widac . Moze tez Saizou sie podlaczy
9 sie 22:08
5-latek: Przepraszam . Mialo byc z przedluzeniem boku AC a nie z bokiem AC
9 sie 22:12
bezendu: rysunek 5−latek na rysunku Mila zaznaczyła już punkt przecięcia boku AC jako punkt D
9 sie 22:14
Saizou : rysunekrysunek mam
9 sie 22:16
bezendu:
9 sie 22:17
5-latek: Oczywiscie ze tak. Wiesz co to jest kat zewnetrzny . Pokaz kat zewnetrzny przy wierzcholku B na tym rysunku
Saizou : od góry ma być wierzchołek B
bezendu: rysunek
9 sie 22:20
5-latek: . Bezendu . Podaj definicjre kata zewnetrznego trojkata ,.
9 sie 22:25
bezendu: rysunekα+β=1800
9 sie 22:27
5-latek: Czyli inaczej mowiac jest to kat przylegly do kata wewnetrznego. Tylko na rysunku poprowadz go z drugiej strony i dwusieczna tego kata ma przeciac przedluzenie boku AC w punkcie Y
9 sie 22:32
5-latek: Bedzie to nam potrzebne do napisania odpowiednich proporcji ale to juz wyjdzie w trakcie rozwiazania
9 sie 22:34
Mila: To bardzo ładne zadanie.emotka
9 sie 22:36
bezendu: rysunektak ?
9 sie 22:36
5-latek: No gitara tylko pamietaj tez o pozostalych oznaczeniach i zaznacz punkt Y Wspominalem CI wczoraj o tym bys sobie przypomnial te twierdzenia . teraz nalezy je zastosowac .
9 sie 22:40
bezendu: hmm ale od czego tu zacząć ?
9 sie 22:48
5-latek: Podpowiedz. Skorzystaj teraz z rwierdzienia o dwusiecznej kata wewnetrznego trojkata i napisz
 AD 
czemu jest rowny stosunek

DC 
9 sie 22:49
bezendu: szczerze mówiąc to nie wiem emotka
9 sie 22:51
5-latek: To jeszce raz przeczytaj to twierdzenie . emotka
9 sie 22:54
bezendu: Czytam ale ale dla mnie to wygląda tak jeśli odciek AB=x AD=a BC=y DC=b
a b 

=

x y 
9 sie 22:58
5-latek:
 a 
Jesli juz wezniemy Twoje oznaczenia to

={x}{y}
 b 
 AD AB 
To mozemy zapisac ze

=

DC BC 
Teraz skorzystaj z twierdzenia o dwusiecznej kata zewnetrznego i napisz czemu jest rowny
 AD AB 
stosunek

=

=...... z rysunku
 DC BC 
9 sie 23:07
bezendu: Może jakaś podpowiedź ?
9 sie 23:10
5-latek: Twierdzenie . Jesli dwusieczna kata zewnetrznego trojkata przecina przedluzenie boku przeciwleglego to odcinki ograniczone tym punktem przeciecia i koncami tego boku sa proporcjonalne do przyleglych bokow trojkata.
9 sie 23:16
bezendu: dziś i tak już nic nie wymyśle muszę jutro poczytać jeszcze i przeanalizować ostatnie zadanie bo też nie do końca je rozumiem..
9 sie 23:20
5-latek: No dobrze. Patrz uwaznie na rysunek i to twierdzenie
 AY AB 
Mamy tak z tego twierdzenia

=

CY BC 
9 sie 23:25
5-latek: Dobrze . To jutro skonczymy chyba z e Saizou cos wymysli emotka
9 sie 23:27
bezendu: ale godziny wieczorne ? Dobranoc emotka
9 sie 23:28
fx: 5−latek: jak idzie nauka matematyki?
9 sie 23:34
5-latek: Czesc fx. Przez najblizszy czas musze sobie odpuscic gdyz na budynek w ktorym mieszkam polozyl lape inspektor nadzoru budowlanego i jest duzo zalatwiania . Mysle ze jeszcze miesiac bedziemy mieli juz spokoj . Do tego taki upal wiec trudno sie zmobilizowac. . emotka Znalazlem na allegro 2 tomy Otto za 20zl razem z przesylka i po niedzieli zamowie je .
9 sie 23:44
fx: Powodzenia i rychłego załatwienia wszelkich spraw .
10 sie 00:20
5-latek: Bezendu dokoncze CI to zadanie ale Ty je dokladnie przeanalizuj bo to jak napisala Mila emotkato ladne zadanie
 AD AY a 
Wobec tego

=

=

DC CY b 
 AC AY−CY AY a a+b a−b 
POniewaz

=

=

−1=

−1 wiec

=

skad
 CY CY CY b CY b 
 b 
CY=(a+b)*

a−b 
Korzystajac z twierdzenia Talesa
 1 2ab 
XD=

DY ale DY=DC+CY=b+CY=

2 a−b 
 1 1 2ab ab 
Wobec tego XD=

DY=

*

=

2 2 a−b a−b 
Napisz czego nie rozumiesz z poprzedniego zadania
11 sie 16:55
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/forum/208846.html tutaj tez masz ladne zadania
11 sie 17:03
bezendu: Witaj 5−latek ostatnio właśnie analizowałem te ostatnie zadania emotka Czytając Twoje posty i Saizou trochę już to zrozumiałem emotka
11 sie 17:23
5-latek: Nie pisalem wczoraj bo nie bylo Cie na forum . dam CI jeszce dwa zadania i moze chwatit zadanie nr 1(latwe) W trojkacie prostokatnym miara jednego z katow ostrych jest dwa razy mniejza od miary drugiego kata ostrego . Oblicz pole kola opisanego na tym trojkacie jezeli obwod okregu wpisanego w ten trojkat wynosi 2pi . Zadanie nr 2.−naprawde latwe W trojkacie rownoramiennym dlugosc wysokosci jest rowna h zas miara kata przy wiercholku wynosi 2 alfa . Oblicz promien okregu opisanego na tym trojkacie . Oczywiscie rysunki ulatwia bardzo zycie
11 sie 17:48
5-latek: Tu masz latwe ale tez probuj tamte zdania co dala Eta
11 sie 17:50
Eta: Zad.2 −−−− "długość wysokości" .... której ?
11 sie 18:02
5-latek: Opuszconej z wierzcholka na podstawe. trojkataemotka
11 sie 18:05
bezendu: Dziękuje za zadania, postaram się zrobić emotka
11 sie 18:18
5-latek: Do zadania nr2. Kat 2α to kat miedzy ramionami trojkata
11 sie 18:19
5-latek: Bezendu dawaj 1 zadanie z rysunkiememotka
11 sie 18:45
bezendu: rysunek Lokegu wpisanego=2π L=2πr=2π r=1 P=4π
11 sie 18:56
5-latek: Ale we wzorze na pole kola jest Pk=πR2 tutaj wiec gdzie masz wyliczony proniem kola R opisanego na trojkacie ? Moze najpierw wylicz katy tego trojkat i skorzystaj z wlasnosci tego trojkata do ploczenia obwodu
11 sie 19:07
5-latek: i porob oznaczenia
11 sie 19:08
5-latek: Oznacz boki trojkata , Oznacz promien R kola opisanego na trojkacie i promien r okregu wpisanego w trojkat
11 sie 19:16
5-latek: i katy.
11 sie 19:18
bezendu: rysunek Lkoła wpisanego =2π 2πr=2π

r=

=1

więc promień koła wpisanego r=1
11 sie 19:20
5-latek: Dobrze . Przyda sie to mam do policzenia pola trojkata . Skorzystamy ze wzoru S=p*r Brakuje mam jeszcze do obliczenia pola trojkata niewidomej p (gdzie p to polowa obwodu) Zeby policzyc obwod musisz policzyc ile sa rowna boki trojkata Wiemy ze promien kola opisanego na trojkacie prostokatnym jest rowny polowie przeciwprostokatnej wiec bok c=2R . Przeczytaj dobrze zadanie i policz bok a i b
11 sie 19:31
5-latek: bezendu podpowiedz . jest to wiedza z gimnazjum
11 sie 19:34
bezendu: Dziękuje za podpowiedź emotka
11 sie 19:34
5-latek: I jeszce prosilem zebys oznaczyl katy ostre , Jeden kat przez α a drugi kat ostry przez 2α bo musimy wiedziec ktory bok naprzeciwka jakiego kata lezy
11 sie 19:39
5-latek: Bezendu . Ile wynosi suma katow ostrych w trojkacie prostokatnym ? Wiec jesli namasz jeden kat α a drugi kat 2α bo w zadaniu jest podane ze jeden kat jest dwa razy mniejszy od drugiego to ile wynosza katy ostre tego trojkata
11 sie 19:41
bezendu: rysunek
11 sie 19:43
bezendu: 300 i 600
11 sie 19:44
5-latek: Bardzo dobrze No to wedlug Twojego teraz rysnku kat α=30stopni i kat 2α=60stopni. No to teraz jesli bok c=2R to ile rowna sie bok a i rowniez bok b wykorzystaj wlasnosc tego trojkata
11 sie 19:49
bezendu: b=R
 2R3 
a=

2 
11 sie 20:03
5-latek: Pomoge . W trojkacie prostokatnym o katach 30,60 90 przyprostokatna lezaca naprzeciwko kata 30 stopni
 1 c3 
=

c natomiast przyprostokatna lezaca naprzecie kata 30 stopni na dlugosc

2 2 
 1 1 c3 2R3 
Wiec bok b=

*c=

*2R=R , natomiast bok a=

=

=R3
 2 2 2 2 
 1 1 
wobec tego p=

(a+b+c)=

(R3+R+2R}
 2 2 
Wobec tego pole trojkata Ptr=p*r ale r=1 wiec Ptr=p
 1 1 
Ale pole trojkata = sie tez Ptr=

a*b=

(R3*R) wiec mozemy zapisac ze
 2 2 
1 1 

(R3+r+2R)=

(R3*R) wylicz z tego R i podstaw do wzoru na pole kola
2 2 
11 sie 20:13
5-latek: Nie widzialem twojego wpisuemotka Tam w nawiasie na koncu ma byc R zamiast r
11 sie 20:15
bezendu: Gdzie ma być to małe r ?
11 sie 20:39
5-latek:
 1 1 
Ma byc tak

(R3+R+2R)=

(R*R3 i dalej juz dobrze
 2 2 
11 sie 20:43
5-latek: R=3+1 wiec Pkop=πR2=π(3+1)2=2π(2+3)
11 sie 22:11
5-latek: Jutro drugie zadanie − do tego zadania przypomniec sobie twierdzenie o kacie srodkowym i wpisanymemotka
11 sie 22:13
bezendu: 5−latek zrobiłem to zadanie ale od wczoraj internet mi się rozłącza i dlatego tak wolno odpisuje i również z tego powodu nie było mnie wczoraj emotka
11 sie 22:21
5-latek: I czy wyniik wyszedl taki sam jak na poczatku podales? A w ogole czy bylo trudne ?nie bylo. emotka
11 sie 22:32
bezendu: Trochę było ja raczej staram się stopniować trudność tak jak radziła Mila wypisałem sobie wszystkie własności i wzory i robię teraz po kolej zadania od Jakuba emotka
11 sie 22:40