proszę o pomoc
seba: 1. Wykonujemy rzut monetą i kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: wypadł orzeł i na
kostce parzysta liczba oczek
10 sie 13:12
JAPON1A: na to ze wypadnie orzel masz 50% szans ( 1/2)
liczba pzarzystych oczek to 1/2 ( ze zbioru {1,2,3,4,5,6 } polawa liczb jest parzysta )
odp. 1/2 * 1/2 = 1/4
10 sie 13:41
Janek191:
Ω = { O1,O2,O3,O4,O5,O6,R1,R2,R3,R4,R5,R6 }
A = { O2,O4,O6}
zatem
I Ω I = 2*6 = 12
I A I = 1*3 = 3
| | I A I | | 3 | | 1 | |
P(A ) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 12 | | 4 | |
==================================
12 sie 08:39