10 sie 18:41
Piotr 10: Cięciwa to długość odcinka, która łączy dwa dowolne punkty na okręgu i nie przechodzi przez
środek okręgu
10 sie 18:44
kamczatka: Piotr wiem że cięciwa nie przechodzi przez środek okręgu ale co ma piernik do wiatraka ?
10 sie 18:46
10 sie 18:47
5-latek: Zwroc uwage na sformuowanie <dwa dowolne punkty na okregu> Jesli wiesz co to jest okrag to
bedziesz wiedzial dlaczego nie moze to byc promien
10 sie 18:49
5-latek: Piotr10 . Moze przechodzic przez srodek okregu
10 sie 18:54
10 sie 18:55
Mila:

Cięciwa, która przechodzi przez środek okręgu to średnica.
d=2r=2*4=8
Zatem cięciwa o długości 4 nie może przechodzić przez środek okręgu.
W tym przypadku
ΔAOB− Δrównoboczny.
AC=2r=8 − średnica
10 sie 18:56
kamczatka: ok
10 sie 18:57
kamczatka:

czy cięciwa może tak przechodzić ?
10 sie 19:00
Mila:
Może. Wszystko zależy od danych.
Napisz zadanie.
10 sie 19:05
Kaczmarka : zadanie jest w linku
10 sie 19:33
kamczatka:
w kole o promieniu 4 cm poprowadzono cięciwę o długości 4 cm oblicz pole odcinka koła
10 sie 19:43
10 sie 19:48
kamczatka: tti wow dzięki ale ten link już wstawiłem w pierwszym moim poście

może tak zapoznać się
najpierw z treścią mojego pytania ?
10 sie 19:49
tti:

Łącząc końce cięciwy o długości
4 ze środkiem okręgu,
otrzymujesz
zawsze trójkąt równoboczny
10 sie 19:58
kamczatka: a post 18:41 może być również taka sytuacja ?
10 sie 20:02
tti:

na tym rys. c>4 , α>60
o
10 sie 20:07
kamczatka: więc tu nie będzie trójkąt równoboczny ? i skąd mam wnioskować że taki powinnien być skoro mogę
tak zrozumieć polecenie ?
10 sie 20:12
tti:
No dlatego będzie to trójkąt równoboczny, bo c=4 i r=4
Innej możliwości nie ma .
10 sie 20:38
kamczatka: up ?
10 sie 20:38
kamczatka:
równoramienny ?
10 sie 20:41
tti:
Trójkąt równoboczny
10 sie 20:42
tti:
10 sie 20:44
kamczatka: jest też możliwosć że jest równoramienny ?
10 sie 20:47
tti:
Trójkąt równoboczny, też jest równoramienny !
10 sie 20:49
tti:
Przeczytaj treść zadania! dane: r=c=4 dlatego trójkąt jest równoboczny!
Gdyby w treści było,że c= 5 i r=4 wtedy byłby tylko równoramienny!
10 sie 20:52
kamczatka: Ktoś użył mojego nicku

bo ja tego zadania nie dawałem.
12 sie 11:40