matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.4.2021
Zadania
Odp.
7
tymson:
Witam, Jeśli ktoś z was ma książkę ro rozszerzenia pierwszej klasy z OE i spojrzałby na twierdzenie
4
student:
zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór: {z ∈ ℂ : ℑ𝔪(sprzężenie z)
2
< 0 ∧ ℜ𝔢(z) < 0}
3
Mateusz00:
Obliczyć pole figury ograniczonej przez
5
0:
Cześć. Mam mały problem z zadaniem. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie ||2x−2|−4|=2m
2
−8 ma 4 różne
1
Witam:
t+2
y= całka oznaczona, 0 ≤ t ≤ e
x
√
dt, ln2 ≤ x ≤ ln4
t
witam! jak boliczyć długość łuku?
1
INSTRUKTOR:
Zużycie wody (w hektolitrach) w pewnym osiedlu w ciągu dnia ma rozkład N (m, 11). Obliczyć prawdopodobieństwo, że empiryczna
6
kasztan:
Pomoże ktoś ?
6
stata:
Tarcza strzelecka składa się z trzech koncentrycznych kół o promieniach odpowiednio 1,2,3. Za trafienie w środkowe koło zdobywa się trzy punkty, z trafienie w kolejne pierścienie
5
Jerzy:
Pewex !
5
Tomasz:
Krótkie: Liczba
√
9 − 4
√
5
−
√
29 − 12
√
5
jest równa? Próbowałem jakoś podstawić literkę, potęgować, − wzorów skróconego mnożenia też nie dostrzegam.
3
Rafał:
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze rozwiązane? Niestety nie mam odpowiedzi a wolfram pokazuje totalnie co innego.
3
P81:
Witam, mam takie pytanie, jeśli mamy wyznaczyć równanie okręgu stycznego do jakiejś prostej "m""
4
yoda:
W pudełku znajduje się 8 piłeczek oznaczonych kolejnymi liczbami naturalnymi od 1 do 8. Losujemy jedną piłeczkę, zapisujemy liczbę na niej występującą, a następnie zwracamy piłeczkę
4
piter:
1.wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty a=(−2,−7) b=(−5,9)
2
Alan:
Połowa uczestników obozu sportowego uprawia sporty zespołowe W piłkę nożną gra co piąty uczestnik Spośród wszystkich grających w gry zespołowe.