prawdopodobienstwo
yoda: W pudełku znajduje się 8 piłeczek oznaczonych kolejnymi liczbami naturalnymi od 1 do 8.
Losujemy jedną piłeczkę, zapisujemy liczbę na niej występującą, a następnie zwracamy piłeczkę
do urny. Tę procedurę wykonujemy jeszcze dwa razy i tym samym otrzymujemy zapisane trzy
liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania takich piłeczek, że iloczyn trzech zapisanych
liczb jest podzielny przez 4. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
zapisalem warunki
1− dwie 2 jedna inna
2−dwie 4 jedna inna
3−dwie 8 jedna inna
4−jedna 4 dwie inne
5−jedna 8 dwie inne
6−trzy 4
7−trzy 8
8−trzy 2
i rozwiazalem drzewkiem, wyszedl mi wynik 366/512 a powinno 352/512, czy jest tu jakis blad w
przypadkach?.
10 kwi 14:40
yoda: te 14 przypadki to chyba powtorzenia tak? jak to usunac
10 kwi 14:42
yoda: ok znalazlem wszystkie powtorzenia, ale to metoda na chlopski rozum i pewnie bym nie spostrzegl
tego na maturze.
10 kwi 14:46
6latek: No widzisz .
A mówią −nie myśl , nie myśl bo Przemyśl juz jest
10 kwi 14:53
Mila:
A− iloczyn trzech liczb jest podzielny przez 4
A'− iloczyn trzech liczb nie jest podzielny przez 4
X={1,3,5,7}, Y={2,6}
1) 3 liczby ze zbioru X
4*4*4=64 możliwości
2) Dwie liczby ze zbioru X i jedna ze zbioru Y
wybór miejsca dla parzystej liczby,liczba parzysta na dwa sposoby,
na pozostałe 2 miejsca liczby ze zbioru X
|A'|=64+96=160
|A|=8
3−160=352
10 kwi 18:06