Równanie z parametrem
0: Cześć. Mam mały problem z zadaniem.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie ||2x−2|−4|=2m2 −8 ma 4 różne
rozwiązania.
Zacząłem od tego,że 2m2 −8 ≥0 oraz że
| 2×−2|−4=2m2 −8 lub | 2×−2|−4=−2m2 +8 i jak zacząłem to rozwiązywać to wyszły mi dziwne
rzeczy i nie mogłem połączyć tych warunków na m w jeden zbiór. Możecie mi pomóc z tym
zadaniem?
10 kwi 18:30
Kacper:
Proponuję zrobić rysunek
10 kwi 18:35
a@b:

graficznie
2m
2−8>0 i 2m
2−8 <4
10 kwi 18:38
0: Dziękuję za pomoc.
10 kwi 18:43
chichi:
Cześć @
a@b ładny rysunek
10 kwi 18:43
a@b:
10 kwi 18:48