Udowodnij że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y
kasztan: Pomoże ktoś ?
Udowodnij że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y prawdziwa jest
nierówność:
5x2+y2−4xy+6x+9≥0
Tylko chodzi mi o to żeby całość wykazać metodą że zapisujemy nierówność jako funkcję
kwadratową.
10 kwi 17:18
ABC:
ustawienie w postaci (4x2−4xy+y2)+(x2+6x+9)=(2x−y)2+(x+3)2 jest najprostszą i naturalną
metodą
dlaczego nauczycielka kazała ci inaczej?
10 kwi 17:41
ICSP: L = 4x2 − 4xy + y2 + x2 + 6x + 9 = (2x − y)2 + (x+3)2 ≥ 0 = P
i tyle wystarczy. Jeżeli koniecznie chcesz sobie utrudnić życie:
f(x) = 5x2 + x(6 − 4y) + y2 + 9
Δ = (6 − 4y)2 − 20(y2 + 9) = −4(y2 + 12y + 36) = −4(y + 6)2 ≤ 0
co oznacza, że dla każdych x,y ∊ R funkcja kwadratowa nie ma pierwiastków albo ma jeden
pierwiastek dwukrotny.
Jest to równoważę temu, ze f(x) ≥ 0 dla wszystkich x,y ∊ R
10 kwi 17:44
kasztan: Nikt mi nie kazał robić taką metodą ale zależy mi na tym zeby się jej nauczyć bo nie zawsze
widzę rozwiązanie ze wzorami skróconego mnożenia.
10 kwi 17:50
ite: Czyli to nie nauczycielka, ABC.
10 kwi 17:55
kasztan:

"co oznacza, że dla każdych x,y ∊ R funkcja kwadratowa nie ma pierwiastków albo ma jeden
pierwiastek dwukrotny."
Nie do końca rozumiem to wyjaśnienie właśnie

Wiem że wykres wygląda tak jak na rysunku i skoro −4(y+6)
2≤0 to że całść jest spełniona przez
każdą liczbę rzeczywistą, więc f(x) też jest spełnione przez liczby rzeczywiste. I tyle
wystarczy ogólnie na maturze napisać żeby mieć max pkt ?
10 kwi 17:55
kasztan: ite, ABC. Oczywiście że nie nauczycielka, delikatnie mówiąc nawet jeśli by mi tak powiedziała
to i tak zrobiłbym po swojemu
10 kwi 17:56