Równanie okręgu, proste prostopadłe, symetralne,
P81: Witam, mam takie pytanie, jeśli mamy wyznaczyć równanie okręgu stycznego do jakiejś prostej
"m""
w punkcie A oraz przechodzącego przez punkt B, to można wyznaczyć prostą prostopadłą np "c"
przechodząca przez punkt A oraz symetralną odcinka AB i punkt przecięcia się tych prostych
wyznacza współrzędne środka okręgu, ale mam takie pytanie
− równanie symetralnej odcinka AB można obliczyć
a) wyznaczając równanie prostej AB a potem szukamy prostej prostopadłej do odcinka AB i
przechodzącej przez jego środek
( To jest pierwszy sposób )
b) Natomiast drugi to że piszemy równanie: odległość środka od punktu A jest równa odległości
środka
od punktu B ( bo szukamy prostej równoodległej od tych punktów ) i otrzymamy to same równanie
symetralnej, bo po podstawieniu tego wyniku do równania wyjściowego
otrzymamy x ∊ R
I tak samo można zrobić z wyznaczaniem prostej prostopadłej "c" do stycznej "m" w punkcie A
a) Albo robimy to z informacji że a*a
stycznej = −1 i w taki sposób wyznaczamy równanie tej
prostej prostopadłej
b) albo można to zrobić na drugi sposób równaniem: odległość środka od punktu A jest równa
odległości środka od prostej
do której jest styczny ( prostej m )
i tutaj moje pytanie ***dlaczego otrzymujemy najpierw dwie proste równoległe do szukanej
prostej
prostopadłej "c" i dopiero jak znajdziemy pomiędzy nimi prostą równoległą równo od nich
oddaloną to jest
ona jest tą prostą prostopadłą "c"? ***
I wtedy też po podstawieniu wyjdzie x ∊ R, więc wszystko
Chodzi mi po prostu o to, dlaczego stąd trzeba znaleźć prostą równoległą do tych dwóch (z
równania:
odległość środka od punktu A jest równa odległości środka od prostej ) i równoodległą od nich i
dopiero ona
Jest tą prostą prostopadłą?
Bo potem to już wiem jak dalej liczyć, żeby wyznaczyć równanie okręgu
1) sposób na wyznaczenie równania okręgu to punkt przecięcia się symetralnej i prostej
prostopadłej "c"
do stycznej tak jak pisałem na początku
2) lub też można mając samo równanie symetralnej ułożyć równanie że odległość środka ( który
leży
na tej symetralnej ) od punktu A / punktu B jest równa odległości środka od prostej stycznej m
( nie można dać że |SA| = |SB|
bo stąd wyznaczaliśmy to równanie symetralnej w drugim sposobie ( podpunkt b) wyżej ^^^

3) albo bez wyznaczania symetralnej − mając tylko tą prostą prostopadłą "c" to można ułożyć
kolejne równanie że odległość środka ( który leży na tej prostej c ) od punktu B jest równa
odległości środka od punktu A/ prostej m
( tutaj właśnie nie można dać równania że odległość środka od A = odległości środka od
prostej stycznej bo stąd wyznaczaliśmy
równanie tej prostej ( kilka linijek wyżej w podpunkcie b) gdzie właśnie wyszły te dwie proste
równoległe i właśnie nie wiem dlaczego akurat
prosta pomiędzy nimi była tą prostą prostopadłą "c" − więc wyjdzie x ∊ R )
I z każdego z tych sposobów wyjdzie ten sam środek, tylko nie rozumiem dlaczego tam w
podpunkcie
b) ( na początku mojego wpisu ) prostą prostopadłą "c" do prostej m jest prosta równoodległa od
tych dwóch prostych ( mam nadzieję że
nie pomieszałem ) jeszcze macie ilustrację tego na kalkulatorze graficznym dla dowolnych
prostych i punktów
https://www.desmos.com/calculator/1thvattr7k
10 kwi 15:13
Maciess: Ja nie wiem co dokładnie jest tutaj pytaniem, ale podbije ci temat. Może jakiś świeższy umysł
zrozumie.
"i tutaj moje pytanie ***dlaczego otrzymujemy najpierw dwie proste równoległe do szukanej
prostej"
Bo ty w ten sposób nie szukasz prostopadłej do m przechodzącej przez A. Robisz dokładnie to co
napisałeś. Czyli szukasz punktów równoodległych od B i prostej m. A taki warunek spełniają
dwie proste.
10 kwi 22:13
Mila:
Ja nie bardzo rozumiem po co tyle kombinacji.
Zadanie jest proste, o ile dobrze się domyśliłam treści.
10 kwi 23:44
Mila:

1) AB− cięciwa
| | 1 | |
k: y=− |
| x+5 − prostopadła do prostej m: y=2x |
| | 2 | |
k⊥m i A∊k
2) symetralna AB:
Punkt przecięcia prostych s i k
| | 1 | | 29 | |
S=( |
| , |
| )− środek okręgu stycznego do prostej w punkcie A |
| | 3 | | 6 | |
i przechodzącego przez punkt B
| | 1 | | 29 | | 125 | |
r2=( |
| )2+(3− |
| )2= |
| |
| | 3 | | 6 | | 36 | |
| | 1 | | 29 | | 125 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 3 | | 6 | | 36 | |
10 kwi 23:50
P81: Chodzi mi o to, że np jeśli wyznaczamy symetralną AB to można to zrobić układając
równanie że odległość środka od A = odległości środka od B i stąd otrzymujemy równanie
symetralnej i potem chcąc wyznaczyć równania okręgów nie można z powrotem
do tego równania podstawić bo z tego wyznaczaliśmy, więc trzeba ułożyć równanie np
odległość środka od A/ lub od B jest równa odległości środka od prostej
No i tak samo z równaniem prostej prostopadłej np k, jeśli ją wyznaczymy z faktu że ak*am =
−1 i
potem byśmy podstawili do równania że odległość środka od A ( który leży na prostej m ) jest
równa odległości środka od prostej to też wyjdzie x € R czyli wniosek wygląda tak jakbyśmy
wyznaczali stąd to równanie
( Tej prostopadłej k)
( czyli tak samo jak z wyznaczeniem symetralnej AB ( np jako prostą prostopadłą
przechodząca przez środek odcinka AB ) jak podstawimy ją potem do równania SA = SB to mamy x €
R czyli
Że z tego równania można ją wyznaczyć ) i tutaj moje pytanie/ problem − skoro tak jest, no to
spróbowałem z tego równania od początku
wyznaczyć to równanie symetralnej ( skoro ona spełnia to równanie ) ( tak samo jak z symetralną
i równaniem odległ. Środka od A = odległości środka od B )
Tylko że jak napisałem to równanie ( SA = odległości środka od prostej m ) to mi wyszły dwie
proste równoległe które są prostopadle do m,
no i dopiero prosta, która leży idealnie pomiędzy nimi ( i też jest do nich równoległa ) jest
tą szukaną
prostą prostopadłą do "m" czyli prosta k
W skrócie mam na myśli to, że dlaczego akurat prosta równoległa i idealnie leżąca pomiędzy tymi
dwoma z równania SA = odległości środka od prostej m,
Tzn chcę się dowiedzieć dlaczego po wyznaczeniu prostej prostopadłej do m, żeby dalej zrobić
takie
zadanie to nie można wstawić do równania SA = odległości środka od prostej ( bo stąd się niby
wyznacza
to równanie jako prostą równoległą pomiędzy tymi dwoma z równania ) tylko trzeba wstawić do
równania
np takiego SB = odległości od prostej m lub SB = SA
14 kwi 20:41