[Studia] Całka oznaczona, pole obszaru
Mateusz00:

Obliczyć pole figury ograniczonej przez
krzywą y = x cos x i proste x = 0, x = π, y = 0
jak się za to zabrać? jak mam sprawdzić wykres funkcji y = xcosx ?
10 kwi 20:30
Mila :

Zbadaj przebieg f(x)=x cosx w przedziale (0,π)
1) Miejsca zerowe:
f(x)=0 ⇔x=0 lub cosx=0
| π | | π | |
W przedziale (0, |
| ) będzie maksimum , a w przedziale ( |
| ,π> minimum, |
| 2 | | 2 | |
bo g(x)=x>0
10 kwi 20:46
Mila:
Pisz , jak coś już policzysz.
10 kwi 20:47
Mateusz00: Dzięki za pomoc, ogarnąłem
10 kwi 22:03