Rachunek prawdopdobieństwa
stata: Tarcza strzelecka składa się z trzech koncentrycznych kół o promieniach odpowiednio 1,2,3. Za
trafienie w środkowe koło zdobywa się trzy punkty, z trafienie w kolejne pierścienie
odpowiednio dwa i jeden punkt. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej trzech
punktów w dwóch strzałach? (Zakładamy, że każdy strzał trafia w tarczę).
Wymyśliłam tyle:
A − zdarzenie polegające na uzyskaniu co najmniej 3 pkt w dwóch strzałach
A' − zdarzenie polegające na uzyskaniu 0 pkt, 1 pkt lub 2 pkt w dwóch strzałach
Więc P(A) = 1 − P(A')
Ale nie wiem w ogóle jak wyznaczyć chociaż by moc omegi. Będę wdzięczna za pomoc
10 kwi 16:51
ite: Pomysł na zastosowanie zdarzenia przeciwnego jest dobry.
Ale zauważ, że:
1/ Zakładamy, że każdy strzał trafia w tarczę.
2/ Za trafienie w środkowe koło zdobywa się trzy punkty, z trafienie w kolejne pierścienie
odpowiednio dwa i jeden punkt.
Ile najmniej punktów można uzyskać w wymaganych w zadaniu dwóch strzałach?
Czy podana jest informacja, że prawdopodobieństwo trafienia w konkretny krąg zależy tylko od
jego powierzchni?
10 kwi 17:52
stata: Najmniej można trafić dwa punkty. Trafić dwa razy w najbardziej zewnętrzne okręgi.
Nie ma żadnych innych informacji, przepisałam całe zadanie.
10 kwi 17:56
ite:
Czyli jedyna sytuacja, kiedy się nie zdobywa trzech lub więcej pkt, to trafienie z 17:56.
Trzeba obliczyć stosunek pola zewnętrznego kręgu do całej tarczy i dalej pr−stwo trafienia
tylko w nie.
A potem już zdarzenie przeciwne.
10 kwi 18:01
stata: Stosunek ostatniego pierścienia do całego pola to 5/9.
Prawdopodobieństwo trafienia tylko w to pole w dwóch rzutach to będzie 5/9 * 5/9?
Czyli ten stosunek pól to pojedyncze prawdopodobieństwo trafienia w pole z 1 pkt, dobrze
rozumiem?
10 kwi 18:18
ite: Policzone dobrze, a stosunek pól powierzchni decyduje o prawdopodobieństwie trafienia za 1 pkt.
(jeśli pr−stwo trafienia w każdy punkt tarczy jest jednakowe).
10 kwi 18:25
Mila:

P
tarczy=9π
P
k1=π
P
pś=4π−π=3π− pole pierścienia środkowego
P
pz=9π−4π=5π
A− uzyskano co najmniej 3 punkty w 2 strzałach
A' − mniej niż 3 punkty , czyli trafiono 2 razy w zewnętrzny pierścień
10 kwi 18:43