prosze o pomoc
piter: 1.wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty
a=(−2,−7) b=(−5,9)
a=(1 2/3,−2) b=(1 7/8,−2)
2.wyznacz rownanie prostej rownoleglej do danej prostej k i przechodzacej przez punkt P
a) k; y=−x−1, P=(2,−1)
b) k; x−y+1=0 P=(1 1/2,−7)
10 kwi 13:56
10 kwi 13:59
10 kwi 14:00
F&M: Zadanie 1
1 sposób
Równanie prostej: y = ax + b
Punkty: a=(−2,−7) b=(−5,9)
Pierwsza współrzędna to x, druga to y
Tworzysz układ równań:
2 sposób
Korzystasz ze wzoru
(y−y
a)(x
b−x
a)−(y
b−y
a)(x−x
a) = 0
Zadanie 2
Prosta y jest równoległa do prostej k, gdy ma taki sam współczynnik kierunkowy ''a''
10 kwi 14:03
F&M: Oczywiście układ równań jest taki:
10 kwi 14:12