Całka wymierna nieoznaczona
Rafał: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze rozwiązane? Niestety nie mam odpowiedzi a wolfram
pokazuje totalnie co innego.
Całka z :
(3√x+1) / (4√x3 * (√x−6√x))*dx
t = x112
t12 = x
12t11dt = dx
= całka z (3√t12+1) / (4√t36 * (√t12−6√t12)*12t11*dt
= 12 * całka z (t4 + 1) / (t9 * (t6−t2)) * t11*dt
= 12 * całka z (t15 + t11) / (t15 + t11) * dt
= 12 * całka z dt
= 12*t + C
= 12 * x112 + C
10 kwi 15:40
wredulus_pospolitus:
błąd w 3 linijce od końca
w mianowniku winno być t
15 − t
11
10 kwi 16:20
Rafał: Ok poprawiłem t11 się skróciło, i mam teraz 12∫(t4+1) / (t4−1)
Czy ja mam teraz podzielić licznik przez mianownik? Bo podzieliłem i nie chce mi nic
konkretnego wyjść.
Czy jakimś innym sposobem?
10 kwi 16:44
Rafał: Wyszedłem na coś takiego:
12*(x1/12 + 2*(12 * ln | (x1/12−1) / (x1/12+1)| − 12 * arctan(x1/12))) +
C
Czy to dobry wynik?
WolframAlpha pokazuje coś takiego :
12 (x1/12 − arctan(x1/12) − arctanh(x1/12)) + C
10 kwi 17:00