Testowe
Tomasz: Krótkie: Liczba
√9 − 4√5 −
√29 − 12√5 jest równa?
Próbowałem jakoś podstawić literkę, potęgować, − wzorów skróconego mnożenia też nie dostrzegam.
Wynik to 1−
√5. Fajnie gdyby do odpowiedzi opisać krótko sposób podejścia do tego
10 kwi 16:09
ICSP:
9 − 4√5 = (√5 − 2)2
(29 − 12√5) = (2√5 − 3)2
10 kwi 16:15
Tomasz: achh no tak, pierwiastki też można potęgować

Dzięki
10 kwi 16:17
6latek: W tych wyrazeniach nie chodzi o potegowanie pierwiastkow
Chodzi o to zeby wyrazenie pod pierwastkiem przedstawic w postaci kwadratu aby skorzystac z e
wzoru √x2=|x|
Wlasnie nalezy skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia (a+b)2 lub (a−b)2 jesli nie znasz
ogolnego wzoru na rozkladanie takich pierwiastkow surdycznych
9−4√5
(a−b)2= a2+b2−2ab
czyli a2+b2=9
2ab=4√5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=√5 to zeby bylo 4√5 to bmusi byc rowne 2 bo mamy 2*a*b= 2*√5*2= 4√5
teraz zwijamy do wzoru (a−b)2= (√5−2)2= 5−4√5+4= 9−4√5 =(√5−2)2
√9−4√5= √(√5−2)2= |√5−2|= p[5}−2
tak samo rozloz drugi pierwiastek surdyczny
10 kwi 16:42
getin:
na takie zadania testowe to tylko kalkulator i obliczanie w przybliżeniu
tak jest najpewniej
√5 ≈ 2,23
√9−4*2,23 − √29−12*2,23 = √9−8,92 − √29 − 26,76 = √0,08 − √2,24 ≈ 0,28 − 1,49 =
−1,21
Teraz przybliżamy wszystkie odpowiedzi ABCD i patrzymy która z nich daje wynik najbliższy
wartości −1,21
1 − √5 = 1 − 2,23 = −1,23 a to jest najbliżej −1,21 wśród odpowiedzi ABCD dlatego
1−√5 jest dobrą odpowiedzią
10 kwi 21:42
Mariusz:
getin ty jesteś zdany na kalkulator ja mógłbym takie obliczenia wykonać pisemnie
10 kwi 22:30
6latek: Algoryt obliczania pierwiastkow kwadratowych z dowolna dokladnoscia pisemnie jest opisany w
ksiazce
Bielecki −Algebra elementarna
Gagatnicki − Repetytorium z matematyki
Jezeli a
2−b=c
2 to
| | a+c | | a−c | |
√a ± √b= √ |
| ± √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Tylko kto teraz chce pamietac wzory
11 kwi 09:24
chichi:
No Ty to Mariusz jesteś zajebisty i wszystko potrafisz, zastanawia mnie jedno, kiedy
wyciągniesz tą głowę z chmur? Nie mogę już tego czytać
11 kwi 13:01
6latek: chichi ja takze to potrafie no ale sie nawet nie przyznaje do tego
11 kwi 13:06
chichi:
@6latek to jest ta różnica, a wielce Pan @Mariusz ni stąd, ni zowąd musi wtrącić
czego to on nie potrafi, mając zerowy wkład w rozwiązanie XD
11 kwi 13:10
ite: Panowie, zachowajcie spokój. Bo inaczej za chwilę pojawią się te obliczenia (w rozmiarze XXXL).
11 kwi 13:11