J.: F. kwadratowa! - dla ambitnych drut o dł 0,2m należy podzielic na 2 części, a potem z jednej częśći utworzyć ramkę w
darekk1990: Prawdopodobieństwo: W szufladzie znajduje sie 15 kartek ponumerowanych liczbami od 1 do 15. losujemy kolejno
Saperrr: W trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kącie ostrym 45* dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt α taki że tgα = 1/2. Oblicz obwód tego trapezu.
darekk1990: Spośród 20 różnych punktów leżących na prostej wybieramy losowo dwa punkty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania sąsiednich punktów.
darekk1990: Witam, mam problem, jutro będę pytany z rachunku prawdopodobieństwa. Mam do rozwiązania następujące zadanie:
demi: 2 Zadania z podobieństwa. 1.Z pewnego prostokąta odcięto kwadrat i otrzymano prostokąt podobny do danego
ABCD: Uzasadnij że: (x1 - x2)2 = (x1 + x2)2 - 4x1x2
ABCD: Uzasadnij że: 1 1 (x1 + x2)2 - 2x1x2
ABCD: Wokół basenu o wymiarach 4m x 8m wyłożono kafelkami pas o szerokości x. JAka jest szerokośc tego pasa, jesli zużyto 45m2 kafelków?
ABCD: Łuk przęsła mostu ma kształt paraboli. Korzystając w wymiarów podanych niżej znajdź równanie tej paraboli.
ABCD: Wykaż że istnieje tylko jeden trójkąt prodtokątny, którego boki mają długości równe kolejnym liczbom:
ABCD: Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany został z 80cm drutu, Jakie powinny być krawędzie prostopadłościany, by pole powierzchni całkowitej była największe?
Saperrr: W prostokącie o przekątnej 12, połączono odcinkami środki sąsiednich boków. Otrzymany rąb ma kąt ostry 60*. Oblicz obwód i pole tego utworzonego rąbu.
Paula: jeśli ktoś potrafi to niech pomoże Kasi, Ani, Karolinie i Marcie bo ja mam podobne zadania a nie wiem jak je rozwiązać. z góry dzięki
seba: jaką kwotę należy wpłacić do banku, w którym oprocentowanie w skali roku wynosi 6% a odsetki kapitalizowane są co kwartał, by po 2 latach odebrać 5000 zł proszę pomóżcie
Ania: oblicz pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. podana jest krawędz podstawy 8 cm i wysokośc ściany bocznej 10 cm.
Marta: Obwód podstawy papierowej czapki w kształcie stożka ma 52 cm, a wysokość czapki wynosi 22 cm. ile centymetrów kwadratowych papieru zużyto na jej wykonanie? czapka nie ma denka
Karolina: pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 266 cm2. oblicz krawędz podstawy tego graniastosłupa wiedząc że jego wysokość wynosi 6 cm.
Kasia: przekrój osiowy stożka jest trójątem równobocznym o polu 64√3 cm2. oblicz objętość tego stożka.