demi: 2 Zadania z podobieństwa.
1.Z pewnego prostokąta odcięto kwadrat i otrzymano prostokąt podobny do danego
prostokąta. Oblicz stosunek długości boków danego prostokąta.
Rysunek: http://img440.imageshack.us/my.php?image=rysuneken6.jpg
2.Na rysunku obok trójkąty ABC i CBD są podobne. Boki trójkąta CBD mają długośći
ICDI= 2 , IDBI= 3 , IBCI= 4 . Znajdz długości boków AB i AC.
Rysunek: http://img156.imageshack.us/my.php?image=rysunek2jq8.jpg
Serdecznie dziękuje
9 cze 19:51
demi: odpowiedzi mają wyjść: w 1: √5 - 1
stosunek= -------------
2
w 2: IABI= 5,33 , IACI= 2,66
9 cze 20:01
Jakub:
------------|
| | | a
|----|------|
x a
(x+a)/x -stosunek boków dużego prostokąta
x/a -stosunek boków małego prostokąta
Prostokąty są podobnie więc stosunek ich boków jest równy.
x+a x
---- = ----
x a
1+ a/x = x/a
dla ułatwienia niech k=x/a
1+1/k = k /*k
k+1=k
2
k
2-k-1=0
Znajdź k (zobacz
54). Wyjdą dwa rozwiązanie, te ujemne odrzuć bo stosunek boków może
być tylko dodatni.
k = x/a = (x+a)/x, czyli to jest stosunek boków x+a i a dużego prostokąta.
9 cze 20:11
Jakub: Jak chcesz aby wyszła taka sama odpowiedź to przyjmij że k=a/x. będziesz wtedy miał
1+k=1/k /*k
k+k2=1
itd.
Często stosunek boków wychodzi inny niż w odpowiedziach, bo jak bierzesz stosunek
większego boku do mniejszego to wychodzi np. 3, a jak mniejszego do większego to 1/3.
Oba rozwiązania poprawne, ale w odpowiedziach zwykle tylko jedno jest podane.
9 cze 20:18
demi: Wielkie dzięki sam bym nie liznął.
Apropo tego 2 idąc tym samym tropem oznaczam odc AD x.
Kombinowałem x+3 x
---- = ----
4 2
2(x+3)=4x
2x+6=4x /-2x
6=2x /:2
x=3 co jest źle bo powinno wyjść 2,33
9 cze 21:09
Jakub: W dobrą stronę kombinujesz. Tylko trójkąty podobne to ABC i CBD.
Stosunek najdłuższego boku w ABC do średniego to (x+3)/4
Stosunek najdłuższego boku w CBD do średniego to 4/3
No i te stosunki muszą się równać jeżeli trójkaty mają być podobne.
x+3 4
----- = ------
4 3
9 cze 21:58