darekk1990: Prawdopodobieństwo:
W szufladzie znajduje sie 15 kartek ponumerowanych liczbami od 1 do 15. losujemy kolejno
5 kartek bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze numer trzeciej z wylosowanych
kartek jest liczba podzielna przez 3 i jednoczesnie numer piateuj jest liczba podzielna
przez 5.
9 cze 22:41
Jakub: |Ω| = V515
Liczby podzielne przez 3 to 3, 6, 9, 12, 15
Liczby podzielne przez 5 to 5,10,15
Na trzecią kartką pada jedna z liczb 3, 6, 9, 12 czyli na 4 sposoby, na piątą pada jedna
z 5,10,15 czyli na 3 sposoby na pozostałe odpowiednio na 13, 12, 11 sposobów.
W ten sposób można wylosować wyniki zgodne z tekstem zadania na 4*3*13*12*11 sposobów.
Na trzecią kartką pada jedna liczba 15 czyli na 1 sposób, na piątą pada jedna z 5,10
czyli na 2 sposoby na pozostałe odpowiednio na 13, 12, 11 sposobów.
W ten sposób można wylosować wyniki zgodne z tekstem zadania na 1*2*13*12*11 sposobów.
W sumie |A| = 4*3*13*12*11 + 1*2*13*12*11
Prawdopodobieństwo P = |A|/|Ω|
Cały problem w tym zadaniu był taki, że liczba 15 jest podzielna jednocześnie na 3 i 5.
9 cze 23:10