matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ABCD:
Uzasadnij że: (x1 - x2)
2
= (x1 + x2)
2
- 4x1x2
9 cze 18:28
xpt:
L=(x
1
- x
2
)
2
//rozpisujesz wzór skróconego mnożenia // = x
1
2
-2x
1
x
2
+x
2
2
= x
1
2
-2x
1
x
2
+x
2
2
+2x
1
x
2
-2x
1
x
2
= x
1
2
+2x
1
x
2
+x
2
2
-4x
1
x
2
= (x
1
- x
2
)
2
-4x
1
x
2
= P
9 cze 18:40