seba: jaką kwotę należy wpłacić do banku, w którym oprocentowanie w skali roku wynosi 6% a
odsetki kapitalizowane są co kwartał, by po 2 latach odebrać 5000 zł proszę pomóżcie
9 cze 11:22
Jakub: Zadanie na kapitalizację odsetek (zobacz
292)
Odseki są kapitalizowane co kwartał (cztery razy w roku), co oznacza, że za każdym razem
jest dopisywane 6% : 4 = 1,5%. W ciągu dwóch lat będą dopisane 4*2=8 razy
1,5%=0,015
Układasz równanie i rozwiązujesz
5000 = K
0 (1+0,015)
8
K
0 - kapitał początkowy
9 cze 14:55