matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kasia:
przekrój osiowy stożka jest trójątem równobocznym o polu 64√3 cm
2
. oblicz objętość tego stożka.
9 cze 08:31
:-):
P=(a
2
√
3
)/4 64
√
3
=(a
2
√
3
)/4 a=16 r=1/2a=8 h=(a
√
3
)/2 h=8
√
3
V=1/3πr
2
*h V=1/3π64*8
√
3
V=(512
√
3
)/3
12 cze 16:51