Jakub: a)Kolejne liczy naturalne można oznaczyć tak n, n+1, n+2. Boki trójkąta prostokątnego
spełniają twierdzenie Pitagorasa:
n
2+(n+1)
2=(n+2)
2
n
2+n
2+2n+1=n
2+4n+4
n
2-2n-3=0
Masz równanie kwadratowe do rozwiązania (zobacz
54).
wyjdzie ci n
1=-1, n
2=3
Ujemne wynik odrzucasz bo n to liczba naturalna. Czyli boki trójkąta prostokątnego mogę
mieć 3,4,5. Jest to jedyne rozwiązanie równania dla liczb naturalnych więc istnieje
tylko jeden trójkąt prostokątny.
b) Dla liczb parzystych robisz podobnie
2n, 2n+2, 2n+4 - kolejne liczby parzyste
(2n)
2+(2n+2)
2=(2n+4)
2
dalej tak samo jak w a)