darekk1990: Spośród 20 różnych punktów leżących na prostej wybieramy losowo dwa punkty.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania sąsiednich punktów.
Rozwiązałem to tak:
20! 20 * 19 * 18!
Ω = C220 = -------------- = --------------------- = 180
2! * 18! 2 * 18!
|Ω| = 180
A = {(1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6),(6,7),(7,8),(8,9),(9,10),(10,11),
(11,12),(12,13),(13,14),(14,15),(15,16),(16,17),(17,18),(18,19),(19,20)}
|A| = 19
P(A) = 19/180 = 0,10(5)
Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
9 cze 20:42
Jakub: Jest mała pomyłka 20*19/2 to190, czyli Ω=190. Ale to drobiazg rozwiązanie poprawne jeśli
chodzi o sposób.
9 cze 21:40