ABCD: Wokół basenu o wymiarach 4m x 8m wyłożono kafelkami pas o szerokości x. JAka jest
szerokośc tego pasa, jesli zużyto 45m2 kafelków?
9 cze 18:25
xpt: basen jest prostokątem o polu 4m*8m = 32m
2
Pas kafelków razem z basenem ma 32m
2+45m
2
Chodzi o taki prostokąt o wymiarach (4+x) * (8+x)
(4+x)m * (8+x)m = 32m
2+45m
2
Teraz wystarczy pomnożyć
9 cze 18:46
Jakub: Jeżeli pas kafelków obejmuje cały obwód basenu to szerokość i wysokość zwiększa się o 2x.
Czyli równanie to
(4+2x)(8+2x)=32+45
Taka drobna uwaga bo rozumowanie jest dobre.
9 cze 18:53
ania:
19 sty 18:08