matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.1.2023
Zadania
Odp.
3
shweiz:
wykaz ze iloczyn trzech kolejnych liczb natuirnalyhcch podzielnych przez 7 jest liczba podzielna przez 2058
0
LpmGlorious:
A to macierz kwadratowa wymiaru 3x3 i prezentuje sie tak [3(−9)0]
2
anna:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 cm mniejsza od obwodu podstawy tej bryły.
3
kredka:
Wielomian W (x) przy dzieleniu przez dwumiany (x − 2) , (x+ 4) daje reszty odpowiednio równe −3 oraz −51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W (x) przez wielomian P(x ) = x
3
+ 3x
2
−
0
pocałkuj mnie:
Podać zbiór wszystkich wartości parametru p, dla którego całka niewłaściwa jest zbieżna:
x
p
∫
0
∞
dx
x
4
+ x
2
2
Julka:
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu x
17
−mx
15
+(m−2)x
10
+2x+m
2
−2 przez dwumian x−1 jest mniejsza od 3?
6
Crogan:
Mam macierz 1 2 2 2 2
2
Crogan:
Da sie jakos uproscic macierz antysymetryczna, zeby policzyc szybko jej wyznacznik?
1
SSSS:
Pierwiastkami równania 3 2 x − x − 6x = 0 są liczby A) 0,− 2,3 B) − 2,3 C) 0,− 3,2 D) − 3,− 2
2
shweiz:
wyrazenie a
4
+ 4b
4
moozna rozlozyc tak a
4
+ 4a
2
b
2
+ 4b
2
− 4a
2
b
2
= (a
2
+ 2b
2
)
2
− (2ab)
2
i dotąd rozumiem ale potem piszą że
2
Bolus:
Mam macierz a 0 0 0 b 0
2
no już nic nie wiem:
W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy 2016, a różnica tego ciągu jest równa 11. Każdą liczbę będącą wyrazem tego ciągu zamieniamy na sumę cyfr tej liczby.
0
bb:
Dla danych zbiorów A,B naleza do liczb rzeczywistych udowodnij ze IAI=IBI znajdując każdorazowo bijekcje z A na B lub z B na A
6
mała W:
Rozwiąż trójkąt ABC gdy IACI=2, IBCI=2P{3{ i kat BAC=120 stopni.Oblicz jego pole.
3
bocian:
Dany jest trójkat prostokatny o kącie ostrym 30 stopni.Oblicz stosunek promienia okregów opisanego na tym trójkacie do promienia wpisanego na tym trójkacie.
6
Bolus:
Czesc. Mam zagwozdke z pewnym zadaniem. Mianowicie w poleceniu podano mi macierz i kazano najpierw wyliczyc jej wartosci i wektory wlasne. Dotad rozumiem.
0
Anna:
Hej, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania bo nie mam już na niego siły. Jakie inkluzje zachodzą między zbiorami cl(int(A∩B)) oraz cl(intA) ∩ cl(intB)?