Rozwiąz trójkąt
mała W: Rozwiąż trójkąt ABC gdy IACI=2, IBCI=2P{3{ i kat BAC=120 stopni.Oblicz jego pole.
4 sty 10:42
mała W: IBCI=2√3
4 sty 10:44
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego ... co ma oznaczać "rozwiąż trójkąt"

1. Masz długości dwóch boków oraz miarę jednego z kątów.
2. Korzystając z tw. cosinusów wyznaczasz długość boku AB
| | 1 | |
3. Stosujesz odpowiedni wzór na pole trójkąta ( PΔ = |
| ab*sinα ) |
| | 2 | |
I po problemie
4 sty 10:45
mała W: spróbuje − ok dzieki moze mi wyjdzie − hi hi
4 sty 10:47
chichi:
przez to abstrakcyjne pojęcie "rozwiązania trójkąta" w polskich szkołach i nomenklaturach
rozumie się podanie miar wszystkich kątów wewnętrznych tego trójkąta. oraz długości wszystkich
jego boków, ale dla mnie też zawsze to było dziwne
4 sty 10:55
mała W: nie wiem czy dobrze ale wyszedł mi trójkat równoramienny bo IABI=2 a katy 120 i oba po 30
stopni
4 sty 11:09
chichi:
jest ok.
4 sty 12:27