Cos nie wyszło...
LpmGlorious: A to macierz kwadratowa wymiaru 3x3 i prezentuje sie tak
[3(−9)0]
|1 3 0|
[(−2)45]
Nalezy znalezc wektory wlasne macierzy A.
Po wyliczeniu wyznacznika det(A−tI)= ... = (5−t)(9+(3−t)2) przyrównuje go do zera.
Tresc zadania kaze rozpatrywac wartosci tylko po rzeczywistych, wiec zostalo mi samo t=5
Pozniej podstawiam i dostaje macierz−
x y z
[(−2)(−9)0]
|1 (−2)0|
[(−2) 4 0]
Ale tutaj liczac wektor wychodzi mi blednie, ze x=2y i x=9/2y
Co zrobilem nie tak?
4 sty 21:30
M:
6 sty 08:11