ciągi
no już nic nie wiem: W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy 2016, a różnica tego ciągu jest równa 11.
Każdą liczbę będącą wyrazem tego ciągu zamieniamy na sumę cyfr tej liczby.
Jeśli otrzymana liczba nie jest jednocyfrowa, to ponownie zamieniamy ją na sumę jej cyfr.
Postępujemy tak, aż otrzymamy liczbę jednocyfrową. Oznaczmy n−ty wyraz tak otrzymanego
ciągu przez a
n . Oblicz sumę a
1+a
2+...+a
100
Może ktoś da jakiekolwiek podpowiedzi
4 sty 12:35
ite:
a1=2016 → 9 → 9
a2=2027 → 11 → 2
a3=2038 → 13 → 4
a4=2049 → 15 → 6
a5=2060 → 8 → 8
a6=2071 → 10 → 1
a7=2082 → 12 → 3
spróbuj zauważyć zależność i uogólnić
4 sty 13:33
ite:
zamiast a1, a2 w wyjściowym ciągu powinno być np. b1, b2
oznaczenie a 1 itd. było zarezerwowane dla wyrazów ciągu powstałego z dodawania cyfr
4 sty 13:46