Wlasnosci i wekstory wlasne macierzy
Bolus: Mam macierz a 0 0
0 b 0
0 0 c i chce wyliczyc jej wektory wlasne.
W przypadku dla α= a otrzymuje warunki
y(b−a)=0
z(c−a)=0
I teraz nie wiem, ile jest mozliwych przypadkow do rozpatrzenia. Wydaje mi sie, ze 9 bo
1. Wszystko jako zera.
2. Y i Z to zera
3. Nawiasy to zera
4 i 5. Nawias w jednym i wspolrzedna wektora w drugim rownaniu to zero.
6,7,8,9. Jedno z Y,Z,(b−a),(c−a) ≠ 0, a pozostale elementu sa zerami.
Czy ktos moglby powiedziec mi, czy moje rozumowanie jest sluszne badz nie?
4 sty 12:37
Mariusz:
Co my liczymy
Ax=λx
Teraz wektor x nie może być zerowy
zatem macierz (A−λI) nie może być odwracalna
No tak trzeba rozważyć przypadki
Liczby na diagonali są wartościami własnymi
Jeżeli wszystkie wartości własne są różne to wektorami własnymi powinny być
np kolumny macierzy jednostkowej
Jeżeli wartości własne nie są różne to liczenie wektorów własnych
się nieco skomplikuje i
(Piszę to tak bez liczenia więc mogę się mylić)
4 sty 16:04
Bolus: Dzieki ci, Mariusz, choc nadal nie jestem pewien, czy mam to dobrze
4 sty 21:32