Macierze
Crogan: Mam macierz
1 2 2 2 2
2 4 2 2 2
2 2 6 2 2
2 2 2 8 2
2 2 2 2 10
Jest jakis sprytny sposób na obliczenie tego.
Ja doszedlem do odjecia od kazdego z nizszych wierszy wiersza 1 i uzycia Laplace'a, ale
liczenie jest troche pogmatwane.
4 sty 17:07
chichi:
jezeli to jest połączone z poprzednim wątkiem, to tutaj nie masz do czynienia z macierzą
antysymetryczną, tylko symetryczną

ale nie wiem czy to ma związek z Twoim poprzednim wpisem
4 sty 17:20
Crogan: Niestety nie ma jakiegos bliskiego zwiazku.
Mam dwa przyklady, z macierza symetryczna i antysymetryczna. Mam wyliczyc ich wyznaczniki. Tak
schematycznie obie wygladaja, ze mialem nadzieje na jakies uproszczenie sprawy, ale w takim
razie rozumiem, ze pozostaje zabawa z przeksztalceniami elementarnymi i Laplace'm?
4 sty 21:13
chichi:
jeżeli chodzi o macierz antysymetryczną, to "przyspieszenie" pokazał @
ABC w tamtym wątku,
jeżeli chodzi o macierz symetryczną można by kombinować najpierw jeżeli chodzi o określoność
formy macierzy, np. z kryterium Sylvestra, później rozkłady Choleskiego itd. ale to bardziej
karkołomne niż opłacalne − nie bawiłbym się w to.
nie wiem czy znasz
Metodę Chió obliczania wyznaczników, jest "zastępcą" rozw. Laplace'a

jeśli nie to możesz na YouTube zerknąć jak działa ten algorytm.
P.S. ten przykład jest fajnie dobrany, bo najpierw operacjami elementarnymi można sobie fajnie
pokręcić, a później z Laplace'a pójdzie błyskawicznie.
4 sty 21:24
Mila:
w2−w1,w3−w1, w4−w1,
1 2 2 2 2
1 2 0 0 0
1 0 4 0 0
1 0 0 6 0
1 0 0 0 8
teraz licz , albo jeszcze przekształcaj
det(...)=−416
4 sty 21:28
chichi:
@
Mila o np. takie operacje miałem na myśli
4 sty 21:31
Crogan: Chichi− nie znalem tych metod, ale postaram sie z nimi zapoznac w wolnej chwili. Jesli nie
tutaj, to moze gdzie indziej okaza sie pomocne.
Milu− wlasnie w ten sposob staralem sie robic. Skoro twierdzicie oboje, ze to najlepsze z
mozliwych rozwiazan, to przy nim pozostane.
Bardzo Wam dziękuję
4 sty 21:36
Damian: A moglby ktos mi pokazac, dlaczego wynik to −416 ?
Po dwukrotnym przeliczeniu mam ciągle −304
5 sty 08:53
Mariusz:
Rozwinięcie Laplace'a ma złożoność silni i chyba jeszcze nieco wolniejszą metodą
od tego rozwinięcia jest tylko metoda permutacyjna
Metoda Chio ma natomiast złożoność wielomianową chyba nawet O(n3)
5 sty 11:54
Mila:
A: A1 A2
1 2 2 2 2 wg 5w,1k 2 2 2 2 wg 5w,5k 1 2 2 2
1 2 0 0 0 2 0 0 0 1 2 0 0
1 0 4 0 0 0 4 0 0 1 0 4 0
1 0 0 6 0 0 0 6 0 1 0 0 6
1 0 0 0 8
det(A)=2*(−1)5+1 det(A1)+ 8*(−1)5+5 det(A2)
1) det(A1)=1*(−1)1+2 det 2 2 2
4 0 0
0 6 0
=−96
2) det (A2)=8*[ 1*(−1)4+1*det(A21)+6*(−1)4+4 det(A22)]
A21: 2 2 2 A22: 1 2 2
2 0 0 1 2 0
0 4 0 1 0 4
det(A21)=−1*16=−16, det (A22)=6*(−4)=−24
det(A2)=8*[−16+(−24)]=−320
======================
det(A)=−96+(−320)=−416
5 sty 16:18
Mila:
Poprawiam zapis.
Ma być :
det(A)=1*(−1)5+1 det(A1)+ 8*(−1)5+5 det(A2)
1) det(A1)=2*(−1)1+2 i dalej dobrze
5 sty 16:29
Damian: Ahaaa, juz wiem, co mialem zle.
Dziękuję
5 sty 18:36
Mila:
5 sty 19:56