proszę o sprawdzenie
anna: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 cm mniejsza od
obwodu podstawy tej bryły.
a) Wyznacz wielomian V(x) opisujący objętość tego ostrosłupa w zależności od zmiennej x,
która jest długością krawędzi podstawy, i określ jego dziedzinę.
b) Wyznacz wszystkie wartości x, dla których objętość tego ostrosłupa jest równa 30 cm
3.
H = 4x−2
D ; 4x −2 >0 ⇒ x >
12 x ∊ (
12 ; +
∞)
| | 4 | |
v(x) = 13 x2 *(4x−2) = |
| x3 − 23x2 |
| | 3 | |
2x
3 − x
2 −45 = 0
ale nie mogę znaleźć rozwiązania
4 sty 20:56
chichi:
szukamy miejsc zerowych wielomianu
W(x) = 2x3 − x2 − 45
pośród dzielników wyrazu wolnego: D
45 = {1, 3, 9, 15, 45} (opuszczam ujemne, gdyż x − dłg.)
W(1) = −44, W(3) = 0
(mamy miejsce zerowe)
dzielimy przez dwumian (x − 3)
(dowolnym sposobem) i już chyba wiesz jak dokończyć
4 sty 21:04
anna: już zrobiłam
a mam pytanie czy dziedzina jest prawidłowa
dziękuję
4 sty 21:43