wielomiany
kredka: Wielomian W (x) przy dzieleniu przez dwumiany (x − 2) , (x+ 4) daje reszty odpowiednio równe
−3 oraz −51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W (x) przez wielomian P(x ) = x3 + 3x2 −
6x − 8 , wiedząc, że liczba −1 jest miejscem zerowym wielomianu W (x ). Proszę o
wytłumaczenie.
4 sty 19:30
chichi:
hint: W(x) = (x + 1)Q(x) oraz P(x) = (x + 1)(x − 2)(x + 4)
spróbuj dalej sama, jeśli to za mała podpowiedź, to daj znać − wytłumaczę dalej
4 sty 19:34
chichi:
albo od razu zapisać sobie wielomian W jako: W(x) = (x + 1)(x − 2)(x + 4)Q(x) + ax
2 + bx + c,
reszta z dzielenia przez wielomian stopnia 'n' może być co najwyżej stopnia 'n−1' u nas
następuje dzielenie przez wielomian stopnia 3, stąd reszta jest postaci trójmianu kwadratowego
4 sty 19:40
kredka: Już rozumiem dzięki za pomoc
4 sty 19:59