matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.2.2022
Zadania
Odp.
3
Osa:
Znajdź liczbę rzeczywistą dla której pola obszarów d1 i d2 były jednakowe, nie wiem jak wstawić zdjęcie, tu jest link
6
kajto:
Zaopatrzenie rynku w ubrania ochronne pokrywaj¡ tylko 3 fabryki X,Y,Z. Fabryka X w 45%, fabryka Y w 20% a resztę pokrywa fabryka Z. Gatunek pierwszy stanowi 80%
2
Majka:
Jak to obliczyć? (
4
√
3
)
5
4
Kck:
2
Jak policzyć taką całkę: ∫
gdzie dolna granica to 0 a górna 4. Policzyłem całkę
9−x
2
oznaczoną, potem granicę gdzie β dąży do 3 z lewej i prawej strony z całki ale te granice wychodzą mi −
∞
i +
∞
. Ile w takiej sytuacji będzie wynosiła całka?
4
Piotr:
Dzień dobry, Przygotowuje sie do egzaminu z algebry liniowej i przerabiam zeszłoroczny egzamin. Było tam
1
Majka:
Wyznacz a1,q,Sn ciagu geometrycznego,jeżeli: a4=2,a8=6, n=10
1
Pati_m:
Mam problem z takim zadaniem, nie jestem w stanie go sama rozwiązać − prośba o pomoc
1
Matei:
Na ile sposobów można umieścić 6 osób w 4 wieloosobowych pokojach tak, by przynajmniej jeden pokój został pusty?
9
wedkarz2137:
W okręgu poprowadzono cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie P.Wiedząc, że |AB| = 8, |CD| = 13 i |CP| = 12, oblicz długość odcinka AP.
1
Kondzio:
Co jest bardziej prawdopodobne w grze LOTTO, trafienie co najwyżej dwóch trójek w ciągu roku, czy co najmniej trzech trójek w ciągu roku? Załkładamy, że w ciągu
0
zbiorek:
Cześć! Prosiłbym o pomoc w zadaniu, gdzie należy wyznaczyć obraz oraz przeciwobraz zbioru przez funkcję f(x,y)= x
2
+ y
2
+2.
5
Pantelejmon:
jak rozwiązać takie równanie * xy
2
+xy−x
2
? @Mila Czy można do tego podejść tak że np x jest parametrem y zmienną lub y parametrem i x zmienną
2
Ozzy_UW:
Fajnie by było jakby w matematyce dla studenta dodali dział z zadaniami o funkcjach cyklometrycznych i ich równaniami.
2
komodo:
1) Na ile sposobów można ułożyć bukiet składający się z 15 kwiatów, jeśli do dyspozycji mamy: tulipany, róże stokrotki, niezapominajki i piwonie?
2
Kamrat:
Jak z takiej postaci równania: