Równanie
Pantelejmon: jak rozwiązać takie równanie * xy2+xy−x2? @Mila
Czy można do tego podejść tak że np x jest parametrem y zmienną lub y parametrem i x zmienną
czyli
Δy=x2−4*x*(−x2) = x2−4x3, y1 =..., y2=...? I wtedy się zakłada że delta > 0 ?
Tylko że jak narysowałem wykresy tych krzywych w programach graficznych, to wychodzi taki zbiór
rozwiązań
bez x bo y1 = (....+− √Δ)/ 2a, gdzie a = 2x więc x ≠ 0, natomiast od razu widzimy że x
spełnia to równanie.
Natomiast jeśli wyznaczymy x1 i x2 to wszystko się zgadza. Jak się wpisze w program graf. to
równanie
oraz x1 i x2 to suma x1, x2 daje nam wykres (*) lecz suma y1 i y2. I to wygląda tak jakbym
zgubił rozwiązanie x = 0, przekształcając równanie (*) wyłączając x przed nawias ...
Ale dlaczego gubię to rozwiązanie ? Proszę o wytłumaczenie tego.
3 lut 11:08
janek191:
A gdzie tu jest równanie?

Mila jest na zdalnym nauczaniu.
3 lut 12:05
Kacper:
Napisz równanie, to będziemy mogli pomóc
3 lut 12:26
daras: to forum to tez zdalne nauczanie
3 lut 13:44
janek191:
@Daras
Tylko zdalne
3 lut 17:34
Mila:

rozwiąż równanie:
xy
2+xy−x
2=0
x(y
2+y)−x
2=0
x(y
2+y−x)=0
| | 1 | | 1 | |
x=0 i y∊R lub y2+y=x⇔ (y+ |
| )2− |
| =x |
| | 2 | | 4 | |
Parabola z poziomą osią symetrii:
Współrzędne punktów leżących na paraboli spełniają równanie: (y
2+y−x)=0
np. dla x=2
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
y+ |
| = |
| lub y+ |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
y=1 lub y=−2
(2,1), (2,−2)
3 lut 17:34
Pantelejmon: Rozumiem, dziękuję, a jeszcze odnośnie tego, dlaczego jeśli dla wyjściowego równania policzymy
deltę itd.
to wtedy to jest błędne bo odrzucamy x = 0 i y ∊ R? bo wtedy x jest w mianowniku y = (−b−√Δy
) / 2a, a = x? Natomiast jeśli liczymy deltę Δx to wszystko się zgadza. ( otrzymamy x1 i x2
)
Po prostu dlatego że y ∊ R, a rozwiązaliśmy to wyznaczając y, więc wszystko jest ok?
Natomiast wyznaczając Δx = coś z "y", stąd otrzymamy x1 i x2 =... i wtedy mamy już
uwzględnione rozwiązanie x = 0 bo wyznaczaliśmy "x"?
9 lut 09:05
Pantelejmon: I tutaj można zakładać że Δ > 0 żeby wyznaczyć x1, x2 lub y1, y2, dziedzina √Δ to co pod
pierw. ≥ 0.
ewentualnie gdyby nie istniał x1 x2, y1 y2 tylko x0 i y0 to po prostu otrzymamy od razu Δ
= 0, tak?
9 lut 09:08