prawdopodobienstwo
kajto: Zaopatrzenie rynku w ubrania ochronne pokrywaj¡ tylko 3 fabryki X,Y,Z. Fabryka
X w 45%, fabryka Y w 20% a resztę pokrywa fabryka Z. Gatunek pierwszy stanowi 80%
produkcji fabryki X, 65% produkcji fabryki Y i 90% produkcji fabryki Z, a pozostała część
produkcji stanowi¡ gatunki II i III.
a). Jaki procent ubra« ochronnych na rynku stanowi gatunek I?
b). Jaki procent ubra« ochronnych na rynku stanowi gatunek II i III?
c). Zakupiono towar gatunku niższego od I. Obliczyć prawdopodobieństwo, że został wyprodukowany
przez fabrykę Z
P(X) = 45/100
P(Y) = 20/100
P(Z) = 35/100
P(A
1) = 45/100 * 80/100 + 20/100*65/100+35/100*90/100 = 805/1000 = 80.5%
P(A
2∩A
3) = 45/100*20/100+20/100*35/100+35/100*10/100 = 195/1000 = 19.5%
i teraz dylemat mam z tym c, czy to tak powinno wyglądać w ogóle, jak dobrać się do
P((A
2∩A
3)∩Z)?
| | P(A2∩A3∩Z) | |
c) P(A2∩A3|Z) = |
| = |
| | P(Z) | |
3 lut 19:35
ite:
c) Zakupiono towar gatunku niższego od I (czyli II lub III). Z tego powodu oznaczenie
P(A2∩A3) jest mylące.
Oznacz zdarzenie polegające na zakupie towaru gatunku niższego od I np. przez B, łatwiej będzie
zobaczyć rozwiązanie.
3 lut 20:02
ite:
I zwróć uwagę, że masz obliczyć prawdopodobieństwo, że towar został wyprodukowany
przez fabrykę Z, gdy masz pewność (czyli pod warunkiem) że jest II lub III gatunku.
W ostatnim zapisie jest próba obliczenia czegoś odwrotnego, tam zakładasz, że towar pochodzi z
zakładu Z.
3 lut 20:16
kajto: No rozumiem, będzie to suma zdarzeń a nie iloczyn.
B = "zakupiono towar gatunku I lub II"
ale dalej nie wiem jak obliczyć P(B)
3 lut 20:37
ite:
P(B) zostało obliczone w punkcie b)
P(B) = 45/100*20/100+20/100*35/100+35/100*10/100 = 195/1000
3 lut 21:08
kajto: Już widzę to, dzięki!
| | P(Z∩B) | | | | 7 | |
P(Z|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 39 | |
3 lut 21:39
ite: i udało się : )
3 lut 21:54