Ciąg geometryczny
Majka: Wyznacz a1,q,Sn ciagu geometrycznego,jeżeli:
a4=2,a8=6, n=10
3 lut 17:32
Touch Your Heart: Majka, Kaja ,Kacper, czego nie roumiesz ?
3 lut 17:34
Jolanta: to przykład ciagu geometrycznego 1, 3,9 ,27 ,81
pierwszy wyraz a
1=1 kazdy nastepny wyraz jest 3 razy większy od poprzedniego q=3
wzór na wyraz zajmujący n−te miejsce a
n=a
1*q
n−1
z podanego przykładu a
4=1*3
4−1=1*3
3=27
ale mogłabym napisac tez a
4=a
3*q albo a
4=a
2*g*g=a
2*g
2
a
8=a
4*q
4
6=2*q
4
3=q
4
4√3=q
a
4=a
1*g
3
2=a
1*
4√33
| | 2 | | 1−4√310 | | 2−9√3 | |
S10= |
| * |
| = |
| |
| | 4√33 | | 1−4√3 | | 4√33−3 | |
4 lut 17:15
Jolanta: jeszcze q=−4√3
4 lut 17:17